Szakértő válaszol: Az angol egyéni vállalkozás

Szponzorált tartalom

Vállalkozás indítása az Egyesült Királyságban: Kinek éri meg? Egyéni vállalkozás, vagy cég? Mik a legnagyobb előnyei? Mivel jár? Milyen költségek számolhatók el?

Vállalkozás kisokosunkban tapasztalt szakértő segít eligazodni mindenkinek, aki az angol egyéni vállalkozás indítása, az angol cégalapítás és üzemeltetés terepén szeretne tájékozottabb lenni.

A cikksorozat első részében az angol egyéni vállalkozás rejtelmeiről faggatjuk Szabó Évát, az EVLA Team vezetőjét.

 • Kinek éri meg ma Angliában egyéni vállalkozást indítani?

Az egyéni vállalkozás indítását azoknak szoktuk javasolni, akik az önálló kereső tevékenységükből egy évben még nem várnak több profitot mint 20-25,000 font.

Ezen a szinten az adózás még kedvezőbb vállalkozóként, mint cégként. Abban az esetben is érdemes erre voksolni, ha a bizonytalanba lép valaki, amikor nem tudja előre megjósolni milyen sikere lesz a vállalkozásnak.

Az egyéni vállalkozói forma ugyanis egyszerűbb, kevesebb adminisztratív feladattal jár, könnyebb és olcsóbb megalapítani vagy megszüntetni, ha mégsem a tervek szerint alakul az üzlet. Ha viszont látszik, hogy jól fut a szekér, akkor bármikor lehet céget alapítani és áttenni a működést abba.

 • Mik az angliai vállalkozás legnagyobb előnyei?

A vállalkozásnak a céges formához képest a legnagyobb előnye az egyszerűségében van. Egyszerűbb megalapítani, megszüntetni, a könyvelését vezetni, kevesebb bevallási kötelezettsége van.

Viszont egyszemélyes, ha tehát valaki társas vállalkozást tervez, akkor ez sajnos nem jó megoldás. Nekik vagy a Partnership (két vagy több egyéni vállalkozó közös kereső tevékenysége) vagy a céges forma a megfelelőbb. 

 • Mivel jár az egyéni vállalkozás indítása Angliában?

Az angol self-employed státuszt leginkább csak mi fordítjuk „egyéni vállalkozásnak”, mert ezt a fogalmat ismerjük.

A valóságban azonban „önfoglalkoztatottat” jelent, azaz bárki, akinek olyan önálló jövedelme van, amiből nem von senki adót és TB-t, köteles azt maga után bevallani és befizetni a terheit.

Ez szükséges lépés, ha valaki nem akar szándékosan feketén dolgozni, amit itt sem néznek jó szemmel. A bejelentésnek az adóhivatal felé kell megtörténnie online, telefonon, postán vagy megbízott könyvelőn keresztül.

 • Mennyi idő alatt jegyzik be a vállalkozásokat Angliában?

A regisztrációt követően 2-4 héten belül érkezik meg az adószám postán az adóhivataltól, de ez alatt az idő alatt is lehet a tevékenységet folytatni, az nem szükséges hozzá, hogy ez az adószám valakinek már a kezében legyen.

 • Milyen kötelezettségeink vannak az egyéni vállalkozás bejegyzése után?

Az egyéni vállalkozó köteles nyilvántartani a bevételeit és kiadásait, majd abból évente egyszer, a személyi jövedelemadó év vége után adóbevallást készíteni. Erre több mint 9 hónap áll rendelkezésre.

Azaz, ha valaki például 2016. december 1-én kezdett el egyéni vállalkozóként dolgozni, annak az első adóéve 2017/04/05-én zárult le és az első bevallását 2018. január 31-ig kell beadnia. Ugyanez a dátum az adó és TB megfizetésének a határideje is.

 • Mit érdemes tudni a tevékenységi körök bejelentéséről?

Vállalkozóként nincsenek kötelezően megadandó tevékenységi körök, csak saját szavaival kell leírni a tevékenységet a regisztráció, majd később a bevallások során. A tevékenység lehet több is, gyakorlatilag minden önálló kereset ez alá kell essen, legyen az egyszerre például takarítás, vasalás, gyerekfelügyelet és online kereskedelem.

 • Mikor kell először bevallást beadni?

A bevallást először a regisztrációt követő április 5 után kell teljesíteni. Érdemes odafigyelni a regisztráció dátumára, mert, ha valaki április 1-én regisztrál, akkor amiatt az 5 aktív nap miatt is kötelező lesz neki bevallást készítenie már abban az évben.

 • Az angol egyéni vállalkozás működhet Magyarországon?

Angol egyéni vállalkozóként folyamatos gazdasági tevékenységet nem lehet más országban folytatni.

Például, ha valaki szobafestő Angliában, és Magyarországra költözik, akkor nem folytathatja a szobafestést ott az angol vállalkozása keretein belül. Arra már egy magyar jogi formát kell létrehozni.

Ellenben, ha valaki idősgondozó, Magyarországon él, de ide utazik rendszeres időközönként, akkor az Angliában elvégzett munkája az angol adózás és vállalkozás alá fog tartozni akkor is, ha az állandó lakóhelye Magyarországon van. 

 • Az egyéni vállalkozás számláját elfogadják Magyarországon?

Igen, egy angol egyéni vállalkozó számlája a kiállító ország szerint kell helyesnek lenni, vevői pedig lehetnek bárhol a világban, így kereskedhet vagy szolgáltathat az EU-n belül és kívülre is.

 • Igaz, hogy Angliában 3 hónapig nem kell bejelenteni semmit és egyéni vállalkozhatok bármiféle papír és fizetni való nélkül, mintegy tesztelvén, hogy működőképes-e az üzleti ötletem, a vállalkozásom?

Tesztelésről sajnos nincsen szó, de az igaz, hogy van türelmi idő a vállalkozás bejelentésére. Ezt azonban sajnos gyakran úgy értelmezik, hogy ha nem jött be az ötlet 2 hónap alatt, akkor csak abbahagyjuk és nem szólunk senkinek.

Ez nem igaz. Csak arra van idő, hogy a papírmunkát elvégezze valaki, de ez nem elkerülhető. Ha tehát valaki elkezdett egy tevékenységet, abból származott adóköteles bevétele (még ha kicsi is és nem az, amit várt) köteles bejelentkezni vállalkozónak.

A bejelentés hatályba lépése pedig nem az a dátum lesz, amikor megtettük azt, hanem az, amikor az első bevétel vagy elszámolni kívánt kiadás felmerült, azaz amikor a tevékenység ténylegesen elkezdődött.

Hozzá kell tegyem, egy esetleges veszteségbe futott ötletet azért is érdemes bejelenteni, mert a vállalkozásban termelt veszteség szembeállítható egyéb jövedelmekkel, így akár adót is lehet visszaigényelni.

 • Mikor kell bejelentkezni az angol adóhatósághoz? Mikor nem?

A vállalkozást onnantól kell bejelenteni, hogy bevétel vagy kiadás származott belőle. Addig nem szükséges bejelenteni, amíg aktív pénzmozgás nincsen a vállalkozásban, csak levelezünk lehetséges ügyfelekkel, szórólapot, honlapot tervezünk.

 • Valóban többet kell adózni a munkahelyen, ha alkalmazott is maradok és vállalkozó is leszek? Megváltozik a Tax Code?

A munkahelyi keresetre a vállalkozás nincsen hatással, emiatt az adókód sem változik meg. Azoknak, akik egyszerre alkalmazottak és vállalkozók, az év végi adóbevallásban kell összesíteniük az összes keresetüket. Ott kerül bejelentésre az alkalmazotti fizetés, az ott már levont adó és a vállalkozási profit is.

 • Igaz, hogy bizonyos bevétel alatt nem kell adót fizetni Angliában, afölött pedig sávosan?

Az éves adómentes kereseti lehetőség (jelenleg 11,500 font) egyéni vállalkozókra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy vállalkozóknak az első 11,500 font profit után nem kell adózni.

Afelett pedig ugyanazok az adósávok érvényesek, mint az alkalmazotti jövedelemre. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy ha valaki párhuzamosan alkalmazott és vállalkozó is, akkor csak egyszer jár neki a personal allowance, éves adómentes keret. A jövedelme pedig összeadódik a sávok szempontjából.

A másik gyakori tévedés az szokott lenni, ha azt hiszik a 11,500 font profit után semmit nem kell fizetni majd. Ez az összeg csak adómentes, de nem TB mentes. A vállalkozó Class IV-es TB-t már az éves 8164 font feletti profitra el kell kezdeni megfizetni (9%).

 • Milyen járulékfizetési kötelezettségek vannak?

Egyéni vállalkozónak két különböző TB kötelezettsége van. Az egyik a Class II-es TB, ami fix összegű, jelenleg £2.85 hetente.

Csak akkor kötelező megfizetni, ha a profit átlépi az éves 6,025 fontot, de ez adja a TB jogviszonyt vállalkozóknak, így az önkéntes rendezése javasolt annak is, akinek éves profitja esetleg nem éri el a kötelező határt, de a TB jogviszonya nem rendezett más kereset révén.

A másik TB kötelezettség a fent már említett Class IV-es TB. Ez a 8,164 font és 45,000 font közötti profit 9%-a minden évben, majd 2% afelett.

 • Kell-e két helyen TB-t fizetni?

Igen, TB-t minden jövedelemforrás után kell rendezni, ezek különbözőek, nem csak a nevükben. Ha tehát valaki már alkalmazotti bére után fizet National Insurance-t, sajnos az sem mentesíti a vállalkozói kötelezettségek rendezése alól.

 • Angliában az adóhatóság mennyire ellenőrizget és milyen formában?

Általánosan az adóhivatali ellenőrzések száma biztosan a magyar átlag alatt marad, de mindig van egy első ellenőrzés, így az a legbiztosabb orvosság a „taxman” ellen, ha már a kezdetektől minden rendben van.

 • Hol lesz a vállalkozásom székhelye?

Vállalkozónak nincsen külön nyilvános jegyzéke, székhelye sem, csak az adóhivatal felé bejelentett üzleti címe, ami általában megegyezik a lakcímmel.

 • Angol egyéni vállalkozással jogosult leszek-e az angol állami nyugdíjra?

A Class II-es TB befizetése akár önkéntes alapon is rendezi a nyugdíjra való jogosultságot.

 • Milyen számlaadási kötelezettségei vannak egy angol egyéni vállalkozónak?

A vállalkozónak is nyilván kell tartani minden bevételét és kiadását. Számlát akkor kötelező kiadni, amikor mind az eladó mind a vevő ÁFA körös vállalkozás. Egyéb esetekben a vevő kérésére kötelező kiadni a számlát.

Ha a vevő ehhez nem ragaszkodik, akkor nem kötelező a kezébe nyomni minden áron, de ez nem azt jelenti, hogy azt be sem kell vallani. A napi bevételi összesítőkben, feljegyzésekben és a bevallásban minden bevételnek szerepelnie kell, akár készült róla végleges számla, akár nem.

 • Milyen költségek számolhatók el az angol egyéni vállalkozásban?

Költségként az számolható el, ami csak és kizárólag az üzletvitel miatt felmerült kiadás volt. Ez minden tevékenység esetében más lehet, de a leggyakoribb általában a termék vagy szolgáltatás bekerülési költségei, irodai eszközök, üzleti utak költségei, alkalmazotti költségek (igen, vállalkozónak is lehetnek alkalmazottai), banki költségek vagy hirdetési költségek.

Egyéni vállalkozók esetében a személyes és üzleti kiadások között vékony határ húzódik. Gyakori, hogy ugyanazt a telefont használják az üzleti hívásokra, mint a családi beszélgetésekre vagy ugyanazzal az autóval mennek az ügyfelekhez, mint amivel később a gyerekért az iskolába.

Ilyen esetben arányosítani kell a költségeket, és az üzleti használat arányában lehet az ilyen közös jellegű kiadásokat elszámolni. Néhány esetben lehetséges egyszerűsített elszámolást használni átalánydíjban, amelynek részletei itt megtalálhatóak.

 • Kötelező-e az üzleti bankszámlanyitás az egyéni vállalkozóknak Angliában?

Mivel az egyéni vállalkozás nem külön jogi entitás, így minden ottani pénz a vállalkozó saját azonnali vagyona, csak a terheit kell rendezni az adóhivatal felé.

Emiatt kötelezően nem kell külön számlát vezetni, de sok esetben igen hasznos az üzleti bankszámla.

Például, ha ellenőrzés során bekérik a kivonatokat az üzleti bankszámla hű tükörképe lehet az elszámolt bevételeknek és kiadásoknak és a „taxman” -nek sem kell a Tesco-s bevásárlások és mozijegyek közül kihámozni az üzleti forgalmat. 

 • Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás könyvelése?

Egyéni vállalkozóként nem kötelező olyan kettős könyvelést vezetni, mint cégek esetében.

Amíg a forgalom az egyszerűsített bevallásra jogosít, – ez általában a mindenkori ÁFA regisztrációs határ alatti, jelenleg 85,000 font – egy Excel táblázatban összesített bevétel és kiadás lista is elegendő.

Azoknak az ügyfeleinknek, akik általunk regisztrálnak biztosítunk is ilyen összesítő mintákat, amiket évközben vezetni tudnak maguknak, így csak az év végi bevallásra lenne szükség. Utóbbi sem kötelező könyvelő által, de ezt már ritkán merik maguknak megcsinálni ebben nem jártas vállalkozók.

A bevallás díja külön könyvelési munka nélkül nálunk 60-120 font között mozog az aktuális kedvezménytől függően, jelenleg 90 font november 30-ig.

Természetesen, ha valakinek nincsen ideje, kedve, tudása a számláit nyilvántartani, akkor a teljes könyvelést is szívesen vállaljuk, aminek díja az anyag mennyiségével arányos, általában havi 40 fontos díjtól indul. 

Mint legutóbb, most is alapos és mindenre kiterjedő segítséget kaptunk Évától, rengeteg hasznos információval lettünk gazdagabbak, amit köszönünk szépen.

A cikksorozatunk második részében az angol cégalapítást járjuk alaposan körül, s igyekszünk válaszolni az olvasóink leggyakrabban felmerülő kérdéseire.

Amennyiben szakértői kezekben szeretnétek tudni az angol egyéni vállalkozásotokat, annak regisztrációját és könyvelését, keressétek bizalommal az EVLA Team csapatát az alábbi elérhetőségeken:

Telefon:
 • Irodai vezetékes: +44 1903 333 903
 • Irodai mobil: +44 7786 086 348
 • Magyar körzetszámú: +36 1 4452 325
Email:
Web: 
Skype: szabo.eva.beatrix

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .