Angol cégek megszüntetése

Korábban sok szó esett már az angol cégalapításról, írtunk az alkalmazottak foglalkoztatásáról, segítettünk eligazodni az angliai adó visszaigényléssel kapcsolatos kérdésekben. Mai szakértői cikkünk fő témája az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező korlátolt felelősségű társaságok, angol cégek megszüntetése. A több alkalommal is felmerült kérdéseitekre Szabó Éva, az EVLA Team vezetője válaszol.

Mik az első lépések, ha a cégvezető úgy dönt, hogy be szeretné zárni a meglévő angol cégét? Milyen előfeltételei vannak a megszüntetésnek?

Egy angol céget bármikor be lehet zárni, ha a tevékenység megszűnik vagy soha nem is kezdődött el úgy, ahogyan azt terveztük.

Amennyiben nincsen a cégnek tartozása mások felé, beleértve a hivatalokat is például adótartozások által, akkor a felszámolás egyszerű folyamat.

Néhány feltétel van, aminek meg kell felelni. Ezek a következők:

  • Nem folytatott már tevékenységet legalább 3 hónapja,
  • Nem változtatta meg a nevét az elmúlt 3 hónapban.
  • Nem fenyegeti csőd (akkor egy teljesen más utat kell választani a csődeljáráshoz).
  • Nincsenek érvényben lévő hitelszerződései.

Ha a fentiek teljesülnek, akkor bele lehet kezdeni a zárásba, amely ettől a ponttól kb 2-3 hónapig tart még.

Mi a teendő, ha a tartozásmentes angol cégünket önkéntes alapon szeretnénk megszüntetni?

Az első és szinte legfontosabb lépés, hogy a cég tagjait tájékoztatni kell a bezárási döntésről. A zárás érinti a cég részvényeseit, hitelezőit, alkalmazottait, az igazgató tanács tagjait. Ennek elmulasztása büntetést és eljárást vonhat maga után, ezért ez különösen fontos lépés.

A megfelelő tájékoztatás után le kell zárni a cég könyvelését, a törvényeknek megfelelően le kell zárni az alkalmazottak munkaviszonyát a céggel, be kell fizetni még minden adókötelezettséget.

Ezt követően lehet az ügyvezetők által aláírt felszámolási kérelmet beadni a Cégbíróságra. A Cégbíróság közzéteszi a felszámolásra szánt cégek nevét rendszeresen és ha senki nem él követeléssel a céggel szemben a következő 2 hónapban, akkor lezárja a felszámolást.

Ha mégis lenne követelés, akkor a folyamat megtorpan addig, amíg az ügy ki nem tisztázódik.

Az üzleti bankszámlákat az eljárás melyik szakaszában javasolt bezárni? Milyen címen tudjuk kivenni a számlán tárolt pénzösszegeket?

Az üzleti bankszámla lezárása szükséges a zárómérleg elkészítése előtt, hiszen a mérleg végén az egyenlegeknek nullának kellene lenniük. Ezért a bezáráskor a könyvelőnkkel szorosan együtt kell dolgoznunk.

Ideális esetben a könyvelés és végső adókötelezettségek elkészülnek, majd a céges bankszámláról minden adókötelezettséget teljesítünk. Ezt követően bezárhatjuk már a céges bankszámlát és leadhatjuk a zárómérleget a már befizetett adók lekönyvelése után.

A bankszámlán két ok miatt maradhat pénz még. Az egyik, ha nyereséges volt a cég és a fennmaradt profitot kell kivennünk, amikor a tulajdonosok osztalék formában veszik fel a fennmaradt összeget.

A másik ok, ha a cég veszteséges volt és a bennmaradt összeg a tulajdonosok saját tagi kölcsönét törleszti. Ekkor tagi kölcsön visszafizetésre kerül sor. Előbbi adóköteles, utóbbi nem.

Ha jelenleg nincs igazgatója a cégnek, mert például az egyetlen igazgató meghalt, hogyan lehet bezárni az angol céget?

Abban a sajnálatos esetben, ha a cég ügyvezető nélkül marad, akkor szükséges új ügyvezető kinevezése, aki el tudja indítani a fenti folyamatot. Az új ügyvezetőt a cég tulajdonosai jelölik ki.

Ha a cég teljesen egyszemélyes volt, azaz a tulajdonos és ügyvezető is elhunyt, akkor a hagyatéki eljárásban jelölnek ki újabb ügyvezetőt. A cégnek ilyen esetben is szükséges befizetni bármilyen keletkezett adót és beadni a szükséges bevallásokat.

Mi a helyzet a nem kereskedő, úgynevezett „alvó” cégekkel? Mennyi ideig maradhat ebben a státuszban, mikor szükséges megszüntetni?

Amennyiben a tevékenységet megszüntetjük, nem szükséges azonnal a felszámolással élnünk. A céget alvó állapotba is helyezhetjük.

Az alvó állapotot fenntarthatjuk évekig, de ilyenkor is szükséges a kötelező bevallások teljesítése a Cégbíróság felé, ami két kötelező bevallást jelent évente.

Hogyan lehet megszüntetni az angol céget, ha tartozásai vannak?

A tartozásnak két formája lehet. Az egyik, ha a cég a saját tulajdonosainak tartozik. Ha ők nem élnek követeléssel és nem görgetnek akadályt a saját cégük felszámolása elé, akkor a folyamat a fentiek szerint végbemehet.

A másik, amikor a cég külső hitelezőknek, pl banknak, adóhivatalnak, beszállítóknak tartozik, akik igényt is tartanak a jogos követelésükre. Ebben az esetben ajánlott ún. Insolvency Practitioner-hez fordulni a csődeljárás miatt. Sajnos ennek lépései rajtunk már túlmutat, ez már a könyveléstől különálló szakma.

Előreláthatóan mennyi időt vesz igénybe az angol cégek megszüntetése?

A közzétételtől számítva 2 hónap a felszámolás lezárása. A folyamatról a Cégbíróság folyamatosan levélben tájékoztat, amit a székhelyre küldenek ki.

Mennyibe kerül az eljárás? Milyen költségekkel kell számolnunk a cég megszüntetése kapcsán?

A folyamatban két díj jelenik meg. Az egyik a Cégbírósági hivatali illeték, ami 8-10 font a leadás módjától függően. A másik a felszámolás munkadíja, ami általában a szükséges munkavégzéssel arányos.

Irodánkban a felszámolás ügyintézési díja 150 font, de ha szükségesek még bevallások, amiket pótolni kell, akkor azok külön munkadíjjal járnak még.

Milyen bevallásokat szükséges elkészíteni és mennyi időn belül kell azokat benyújtani az adóhatósághoz?

A cég bezárása előtt le kell adni a záró társasági adóbevallást. Ez gyakorlatilag ugyanolyan, mint bármely más társasági adóbevallás, csak meg van benne jelölve a zárás és általában egy tört évre szól.

A cég ügyvezetőinek saját bevallása is esedékes még, ami gyakran a cég lezárását követő időszakra esik. Ha például 2017. novemberében szűnt meg a cégünk, az azt jelenti, hogy a 2017/18-as személyi jövedelemadó évet még érintettük, és ennek bevallását 2019/01/31-ig kell legkésőbb teljesítenünk, több mint egy évvel a zárást követően.

Sajnos gyakran látom, hogy ez elmarad és meglepetten kapnak büntetést ex-ügyvezetők.

Mennyi ideig indokolt megőriznünk a céges dokumentációt a cég megszüntetése után?

A könyvelési bizonylatokat a felszámolás után 7 évig meg kell őrizni. Abban az esetben, ha a cégnek alkalmazottai is voltak, az ezzel kapcsolatos munkáltatói felelősség biztosítás dokumentumait 40 évig kell megtartani.

Ahogy a cégalapítás, az angol cégek megszüntetése is meglehetősen egyszerű, mindenesetre jobban tesszük, ha hozzáértő szakemberek segítségét kérjük. Forduljatok bizalommal az EVLA Team munkatársaihoz az alábbi elérhetőségeken, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen is:

Telefon:
  • Irodai vezetékes: +44 1903 333 903
  • Irodai mobil: +44 7786 086 348
  • Magyar körzetszámú: +36 1 4452 325
Email:
Web: 
Skype: szabo.eva.beatrix

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .