Angol cégalapítás és működtetés közérthetően

Októberben az angol egyéni vállalkozás rejtelmeit boncolgattuk szakértőnkkel, Szabó Évával. Egyszerűsége miatt sokak számára vonzó lehetőség Angliában egyéni vállalkozást indítani, de lehet, hogy adott esetben előnyösebb valamilyen társas vállalkozási forma mellett dönteni.

A cikksorozat folytatásaként a mai vállalkozás-kisokosunk témája az angol cégalapítás és működtetés. A gyakran ismétlődő kérdéseitekre ad alapos válaszokat Szabó Éva, az EVLA Team vezetője.

Angol cégformák
 • Melyek a legnépszerűbb cégformák, társasági formák, vállalkozási formák Angliában?

Angliában többféle cégforma is létezik, de 99%-ban a Limited Company vagyis LTD az induló vállalkozásoknak megfelelő forma. Ez a magyar KFT-típushoz leginkább hasonló jogi forma annyi eltéréssel, hogy ebben részvények szerepelnek már.

Emellett létezik a:

PLC – Public Limited Company, ami a Nyílt Részvénytársaság, amelyben a részvények megvásárlása befektetési célból bárkinek elérhető.

Company Limited by Guarantee – Ez a forma főleg non-profit szervezeteknél alkalmazott, amikor a tőke nincsen részvényekben meghatározva, ehelyett a tulajdonosok kezességet vállalnak a cég esetleges tartozásaiért meghatározott összegben.

Unlimited Company (UNLTD) – Ebben az esetben a tulajdonosok felelőssége nem korlátozott a befektetett összegre, hanem korlátlan.

Limited Liability Partnership (LLP) – Ez a korlátolt felelősségű társulása két vagy több vállalkozónak, akik közös vállalkozásba kezdenek. Ebben az esetben a vállalkozók maguk közvetlenül irányítják a céget és nem kell külön ügyvezetőt megnevezni.

Community Interest Company – Közhasznú társaság: Ez a státusz jellemző azokra a cégekre, amelyekben a tulajdonosok nem saját maguk részére veszik fel a profitot, hanem a közösség hasznára fordítják amelyben élnek és dolgoznak.

 • Mit javasolsz, milyen vállalkozási formát válasszak, ha Angliában tervezek céget alapítani?

A leggyakoribb cégforma, amit gyakran csak a „Company”-ként emlegetnek Angliában az LTD, vagyis Private Company Limited by Shares. Normál kereskedő vagy szolgáltató célra ez a legalkalmasabb. A következőkben ennek részleteit fejtenénk ki bővebben. 

Angol cégalapítás menete, ideje
 • Egy személy is alapíthat angol céget?

Az LTD forma lehet egyszemélyes igen, ebben az esetben egy személy a tulajdonos, ügyvezető és döntéshozó.

 • Mennyi idő alatt jegyzik be Angliában az új cégeket?

A bejegyzés általában 24 órán belül megtörténik az angol Cégbíróságon (Companies House). Emeltebb hivatali illetékkel lehet garantált aznapi bejegyzést kérni, de ez általában felesleges, amúgyis elég gyors a folyamat.

Eddig általában hétfőnként tapasztaltunk kisebb csúszást, amikoris a hivatal a hétvégén beérkező alapításokat is elbírálja, így fokozottabban terhelt. A bejegyzés általában csak munkanapokon lehetséges. 

Székhely, telephely, működési hely
 • Hol lesz az angol cégem székhelye és telephelye?

A cégalapítás során kötelezően megadandó adat a Registered Office Address, azaz székhely cím. Ez lehet egy szolgáltatott irodai cím vagy akár a saját lakcím is. Utóbbi akadálya esetleg a bérleti szerződésben szereplő kizárás lehet, ha bérlet ingatlanról van szó.

A választott székhelycím lesz az, ahová onnantól a hivatalok a leveleiket küldik, külön levelezési cím nem adható meg sem a Cégbíróságon, sem az Adóhivatalnál.

Tevékenységi körök
 • Hány tevékenységi kört adhatok meg?

Maximum 4 db tevékenységi kör jegyezhető be. Fontos különbség a magyar példával szemben, hogy csak azt kell megadni, amivel ténylegesen foglalkozik a cég és ez utólag is bejelenthető. Nem kell tehát előre megadni mindent, ami csak szóbajöhet amiatt, hogy „hátha egyszer ez is kell majd”.

 • Hol lehet utána nézni a tevékenységi köröknek? Van valahol a tevékenységi köröknek jegyzéke Angliában?

Az angol cégek tevékenységi körét a Government honlapján meg lehet találni ezen a linken.

Dokumentumok, iratok
 • Milyen dokumentumok szükségesek, ha Angliában szeretnénk új céget alapítani?

A dokumentum igény attól függ milyen módon van bejegyezve a cég. A Cégbíróság honlapján bárki megadhatja a saját adatait és alapíthat céget, mely esetben a Cégbíróság nem ellenőriz semmit, csak a megadott adatok alapján bejegyzi a céget.

Hozzáteszem hibákat sem javít, emiatt már sok hibásan bejegyzett ügyfél érkezett hozzánk, ami miatt szeretnék óvatosságra inteni ebben mindenkit, nem biztos, hogy annyira egyszerű ez, mint aminek tűnik.

Abban az esetben ha valaki nem tudja hogyan kell a cégalapítást elvégezni, megbízhat cégalapító ügynököt. A cégbíróság által elismert és közzétett alapító ügynökeket itt lehet elérni.

Büszkén mondhatom, hogy az angol cégbíróság által közzétett listán a Company Formation Agent-ek közül a mi cégünk (EVLACORP LTD) az egyetlen magyar szolgáltató. Emellett a UK Advisory Network része is vagyunk, ami a kormány és a privát szektor közötti együttműködés része.

A cégalapító ügynökök kötelezettsége a megbízót azonosítani, így ebben az esetben szükségesek a személyi és lakcímigazolások minden alapító tagtól. 

 • Milyen működési engedélyre lesz szükségem?

A cégbejegyzéséhez nem szükségesek a működési engedélyek bemutatása. Az alapítása ugyanúgy történik egy takarító cégnek, mint egy banknak vagy agysebész cégnek.

A működéshez azonban minden tevékenységhez külön kell ellenőrizni, szükséges-e plusz regisztráció vagy engedély. Bankot nem lehet pénzügyi felügyelet nélkül üzemeltetni, míg agysebész sem lehet valaki orvosi kamarai engedély nélkül. De ezek már nem a bejegyzés részei.

Az alábbi linken ellenőrizhető az esetleges engedély igény: https://www.gov.uk/licence-finder

Céges költségek, járulékok, kiadások
 • Milyen költségekkel jár az angol cégalapítás?

A cégalapításnak az alapköltsége a hivatali illeték, ami 12 font a Cégbíróság oldalán vagy 10 font cégalapító ügynök használatakor. A hivatali illetéken felül szolgáltatási díjak emelhetik a kezdeti költségeket, úgymint alapítási munkadíj, székhelyszolgáltatás díja, ha a bejegyzés igényli ezt vagy alapítás utáni szolgáltatások, amikre szükség lehet még, például a kötelező vagy opcionális adóhivatali regisztrációk megrendelése.

 • Mi a minimális induló jegyzett tőkéje az angol cégeknek?

Nincsen megkötés a tőkére, így akár 1 font is lehet ez. Általában azonban azt szoktuk javasolni, hogy legalább 100 db részvény legyen a cégben, hogy az a százalékoknak megfelelően osztható legyen később és ne kelljen tőkét emelni, ha új tulajdonos érkezne a cégbe.

 • Milyen rendszeres havi/éves kiadásokra számíthatok a céges működés során?

Kötelező befizetendő dolog nincsen csak amiatt, mert a cég létrejött. Általában a költségek akkor jelentkeznek, ha a cég megkezdi működését és már szüksége van például könyvelésre.

Ha a cég egy egész évben teljesen inaktív, akkor az első költsége az év végén jelentkezik, amikor a kötelező bevallásait le kell adni, melyek ismét legalább hivatali illetékben érintettek, ha könyvelőt nem is bíz meg valaki. 

Céges bankszámla
 • Angol cégtulajdonosként kötelezően rendelkeznem kell céges bankszámlával?

Arra nincsen kötelezettség, hogy a cég külön bankszámlát nyisson, de az fontos, hogy a céges pénzügyek külön legyenek kezelve, amihez ez a legegyszerűbb út. A cégbe beérkező pénz a cég vagyona, nem a tulajdonosé még automatikusan. Azt fizetés vagy osztalék formájában ki kell venni a cégből, így elengedhetetlen, hogy a céges és privát pénzmozgások külön legyenek kezelve.

 • Hogyan tudok bankszámlát nyitni az angol cégemnek?

Bankszámla nyitási kérelmet általában személyesen vagy online az ügyvezető maga indíthat. A bankoknak be kell azonosítani ugyanúgy minden tagot, mint az alapításkor az alapító ügynököknek, így gyakran minden tagnak meg kell jelenni a bankszámlanyitás során.

 • Személyes jelenlét szükséges a céges bankszámlanyitásnál?

Azonosítási célból legalább egyszer meg kell jelenni a bankban a nagy utcai bankok esetében. Online nyitás esetén kisebb bankok vagy pénzintézetek elfogadhatják a feltöltött dokumentumokat is. Érdemes előre tájékozódni a választott banknál az azonosítási kötelezettségekről.

Alkalmazottak, munkavállalók
 • Mit tudhatunk az alkalmazottak foglalkoztatásáról?

Ahhoz, hogy a cég alkalmazottakat foglalkoztasson először a céget magát kell bejelenteni munkáltatóként az adóhivatalhoz. Ez a szolgáltatás egyike lehet azoknak a csomagban foglalt plusz alapítás utáni teendőknek, amit akár már a cégalapításkor meg lehet igényelni a cégbejegyző ügynökségtől.

Miután a cég foglalkoztatással kapcsolatos adószáma megérkezett, meg tudja kezdeni az alkalmazottak bejelentését és bérszámfejtését.

 • A munkavállalók után milyen járulékokat kell fizetnünk?

A cég plusz költsége a munkavállaló bruttó bérén felül a munkáltatói TB, ami jelenleg a havi 672 font felé eső fizetés 13.8%-a. Ha a cégben az ügyvezetőn kívül más alkalmazott is dolgozik, akkor erre 3000 font munkáltatói kedvezmény vehető igénybe, azaz az első 3000 fontot nem kell befizetni. Ez a gyakrolatban azt jelenti, hogy a cégben két, akár 3 alkalmazott is lehet plusz költségek nélkül.

Emellett egyre több munkáltató érintett a magánnyugdíjpénztári beléptetésben, melyben a magánnyugdíjpénztár felé a munkáltatónak is fizetnie kell hozzájárulást az arra jogosult alkalmazottai után. Jelenleg 1%-ról van itt szó, de a következő években ez emelkedni fog még.

 • A cégvezetőnek szükséges munkavállalóként bejelentkeznie a saját cégébe?

A cégvezetőnek nem kötelező munkáltatóként bejelentkeznie csak a tény miatt, hogy cége lett. De ha fizetés formájában szeretne hozzájutni a cég profitjának egy részéhez, akkor azt bérszámfejtésen keresztül kell megtennie és ebben az esetben már kötelező a bejelentés.

Ezt kifejezetten javasoljuk olyan ügyvezetőknek, akiknek a saját cégük az egyedüli jövedelemforrásuk, hiszen így fizetésben megkaphatják legalább az éves adómentes összeget, míg az ha a cégben marad, ott nem lesz adómentes, a társasági adót akkor meg kell fizetni utána. 

Számlázás
 • Hogyan kell angol számlát kiállítani?

A számla kiállításra számlatömb, manuálisan szerkesztett számlaminta vagy számlázóprogram használható. Azoknak, akik nem kifejezetten jártasak ezen a területen a számlázóprogramot szoktuk javasolni, amely ebben az esetben biztosan megfelelő formátumot fog előállítani. Az interneten több ilyen program elérhető ingyenesen.

Amit fontosnak tartok megjegyezni, hogy angol cégben angol számlázóprogramot kellene használni, sajnos láttunk már magyar számlázóprogrammal kiállított, magyar számviteli törvényre hivatkozó számlákat, ami teljesen nem helyén való egy angol cégben.

Emellett a személyes véleményem az, hogy a számla maga óriási PR értéket hordoz, így érdemes odafigyelni a kiadott számláink „szépségére”. Egy szépen szerkesztett, logózott számla sokkal szebb képet mutat a cégről, mint egy kockás lapra firkált feljegyzés.

 • A számlának milyen adatokat kell kötelezően tartalmaznia?

A számla adatai sokban függnek a cég státuszától. Más adatokat kell egy ÁFA körös és egy ÁFA körön kívüli cégnek feltüntetni, de az alapadatok közösek mindkét esetben.

Az alapadatok a kiállító neve, címe, cégjegyzékszáma, a számla egyedi sorszáma, dátuma és a termék vagy szolgáltatás neve, díja. Ha számláról és nem nyugtáról van szó, akkor a vevő adatai is feltüntetésre kell hogy kerüljenek.

 • Lehet több nyelvű az angol cég számlája?

Igen, lehet többnyelvű a számla és arra is van lehetőség, hogy ne angol fontban számlázzunk a termékeink vagy szolgáltatásaink után, de az angol font értékeket fel kell tüntetni ettől függetlenül, akár csak megjegyzésben is ÁFA körös bruttó számla esetében.

 • Magyarországon elfogadják az angol cégek által kiállított számlát?

A kiállított számlának a kiállító ország szabályai szerint kell helyesnek lennie, így egy helyesen kiállított angol számlát a világon mindenhol el kell fogadjanak.

A cikket nem írhattuk volna meg Szabó Éva segítsége nélkül, aki minden kérdésünkre gyors és precíz válaszokat adott.

Ha szakértői kezekre bíznád az angol cégalapítást, vagy további kérdéseid lennének a témában, nyugodtan kérdezd meg az EVLA Team csapatát az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon:
 • Irodai vezetékes: +44 1903 333 903
 • Irodai mobil: +44 7786 086 348
 • Magyar körzetszámú: +36 1 4452 325
Email:
Web: 
Skype: szabo.eva.beatrix

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .