Angliai munkavállalás lépésről lépésre

Megszületett a döntés, hogy külföldre költözöl? Akkor ez a cikk hasznos lesz számodra. Az angliai álláskereséssel kapcsolatos legfontosabb teendők listája, az angliai munkavállalás lépésről lépésre.

Először is, beszélsz angolul?

Sokak szerint el lehet boldogulni Angliában az angol nyelv tudása nélkül is, azonban sokkal nehezebben. Rengeteg dolgot kell elintézni a munkavállalás előtt, meg kell tudni szólalni a telefonban, az állásinterjún.

Persze van, ahol kérhetünk segítséget, akár tolmácsot, akár egy angolul jól beszélő barátot, de ezzel kiszolgáltatottá válunk. Egy erős alap angollal már lehet boldogulni, a lényeg, hogy megértsük, amit nekünk mondanak és magunkat is meg tudjuk értetni.

Álláskeresés

Az álláskeresést akár már Magyarországról elkezdhetjük, s így biztos álláshoz érkezünk ki. Anyagi szempontból ez igazán kedvező, mert a kezdeti költségek, a megélhetés, a lakhatás Angliában sokkal többe kerülnek, mint otthon.

Kiérkezéskor az egyik legfontosabb teendő, hogy beszerzünk egy angol SIM kártyát. Ezzel neki is láthatunk az ügyintézésnek. Hogy melyik szolgáltatót, milyen csomagot érdemes választani, arról régebbi írásunkból tájékozódhattok: Mobil szolgáltatók Angliában.

A munkavállaláshoz rendelkeznünk kell NI számmal (National Insurance Number), azaz a nemzeti biztosítási számmal, ami nagyjából a magyar taj- és adókártyánknak felel meg.

Ahhoz, hogy ezt megkapjuk, részt kell vennünk egy személyes interjún. Hogy ezzel se legyen gondotok, olvassátok el az alábbi cikket: Hogyan igényelj NI számot? Mire számíthatsz az interjún?.

Az angliai álláskereséshez először is kell egy jól megírt önéletrajz, amivel kapcsolatban itt mások az elvárások, mint amit otthon megszoktunk. Nem várnak tőlünk sem fényképet, sem a születési dátumunkat, kíváncsiak viszont a képességeinkre, végzettségeinkre és referenciákra.

Magunkról igyekezzünk minél pozitívabban írni, végzettségeinket pedig az angol megfelelőjeként tüntessük fel. Szükség lehet a szakképesítéseink elismertetésére, korábbi cikkünkből megtudhatjátok, hogy ennek mi a folyamata: Diplomák és szakképesítések elismertetése Angliában.

Az álláskeresés Angliában sem egyszerű, kitartást és lelkesedést igényel. Van néhány tippünk, hogy lehet gyorsan munkát szerezni:

Bankszámlanyitás

A munkáltatók szinte csak és kizárólag brit folyószámlára utalják a fizetést, ezért ezen is minél hamarabb túl kell esnünk. Az angliai bankszámlanyitás kapcsán megoszlanak a vélemények, vannak, akiknek elsőre, minden gond nélkül sikerül megnyitni a számlát, míg másoknak egy kicsivel több próbálkozásba és időbe telik.

Előfordul, hogy a banki ügyintéző hangulata befolyásolja, hogy éppen alkalmasak vagyunk-e a számlanyitásra, avagy sem. Itt már a számlanyitás előtt hitelvizsgálatot végeznek, és sajnos, ha nem felelünk meg ennek, akkor elutasítják a kérésünket. Ha elsőre nem sikerül, ne legyünk elkeseredve, próbáljunk más bankban szerencsét.

Állásinterjú

Ha már minden adott a munkavállaláshoz, akkor előbb-utóbb sor kerül a személyes állásinterjúra. Ezek az interjúk nem kis stresszel járnak otthoni környezetben is, hát még egy idegen országban, idegen nyelven. Készüljünk fel rendesen a találkozóra és próbáljunk meg nyugodtak maradni. Az alábbi cikkeink hasznosak lehetnek számodra:

És igen, felvettek! Kezdődhet a munka. Tapasztalataink alapján az angol munkahelyen a kollegák türelmesek, udvariasak és segítőkészek.

Jó hír, hogy nem kell a naptárat böngésszük, hogy mikor is lesz ünnepek miatt hosszú hétvége, egyáltalán lesz-e, vagy hétvégére esnek az ünnepnapok, itt ugyanis arról gondoskodtak, hogy ezek a munkaszüneti napok valóban pihenőnapot jelentsenek. 

Pénzküldés haza

Angliában tartózkodásunk alatt is szükség lehet, hogy magyar számlára utaljunk, ehhez viszont az angol bankszámlánkat nem érdemes használni, ugyanis a külföldre utalásnak igen magas költségei vannak.

A pénzváltás gyakran nem kivitelezhető, viszont van egy egyszerű és gazdaságos megoldás: Hogyan tudsz Angliából a legegyszerűbben és legolcsóbban pénzt küldeni Magyarországra?

Nos, mi igyekeztünk összegyűjteni a fontosabb lépéseket az angliai munkavállaláshoz, azonban ezen kívül is előfordulnak még intézni valók mint például az albérlet vagy a lakásbérlés és a repülőjegy vásárlás. Az elhatározáshoz kitartást, a megvalósításhoz pedig sok sikert kívánunk mindenkinek!


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

About Szabó Kitti 8 Articles
2015. szeptember óta élek Angliában, Oxfordban a párommal. Az itt tartózkodásunk legfőbb célja a nyelvtanulás, valamint szeretnénk megismerni, bejárni Angliát. Szabadidőnk nagy része kirándulásokkal telik, ezen kívül rendszeresen járok futni, szeretem a kreatív dolgokat, legyen az rajzolás, vagy akár sütés-főzés, s kihasználva az online tanfolyamok lehetőségeit, igyekszem magamat folyamatosan képezni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .