Angliai munka tapasztalatok

Hogyan lettem szobalányból felszolgáló, majd manager Angliában? Angliai munka tapasztalatok és egy fiatal magyar lány kalandos és tanulságos igaz története.

 TransferWise

A történet 5 évvel ezelőtt kezdődött és azóta is tart, mint egy folytatásos telenovella. Műfaját tragikomédiaként határozhatnánk meg, szerencsére több komédiai elemmel. Persze nem könnyű új életet kezdeni más országban, pláne nem a munkavállalás. Bevezetőként az is állhatna itt, hogy ez egy tanulságos “mese” lesz, s higgyétek el Ezopusz sem találhatott volna ki kalandosabbat.

A kezdetek

Megforgattam a földgömböt és a mutató ujjammal ráböktem. A szememet kinyitván látom, épp Angliára esett a választás…. ja nem 🙂 de jól hangzana egy szuper regény elején. Angolt is tanultam és érdekelt a kultúra is, meg persze a jól hangzò fizetés sem volt utolsó szempont. Persze az időjárásra húztam a számat, de hát Floridába vagy Ausztráliába eljutni nem lett volna egyszerű, így gyorsan megbarátkoztam a gondolattal és beszereztem egy szuper gumicsizmát és esernyőt.

Egy “jól” hangzó állásajánlatra jelentkeztem és egy hét múlva már Manchesterben is találtam magam. Gondolom senki nem lepődik meg azon, ha azt mondom: munka nem volt. De hát mivel a magyar tűzről pattant és “areményhalmegutoljárafiam” mondás már úgy belénk ívódott, hát gondoltam egyet, s mint a király legkisebb fia én is szerencsét próbálok és majd én megmutatom már pedig nem fognak ki rajtam.

A nyakamba véve a várost keresgéltem, még a BBC-ben is jártam. 😉 Persze nyelvvizsgával a zsebemben mi bajom lehetne? Á semmi, csak éppen olyan érzésem volt, mintha épp Afrikába vagy Indiába érkeztem volna – csak a lakosság összetételét nézve – és párszor elgondolkodtam, vajon milyen nyelven is beszélnek hozzám?

Tehát az első és legfontosabb szabály, nyelvtudás nélkül ne induljatok el, please 🙂 Jó rendben, ha vegetálni akartok akkor rendben, én kérek elnézést. Illetve ha CSAK takarítani vagy mosogatni jöttök és ahhoz meg úgysem nem kell nyelvtudás… De akkor kérdem én, honnan fogod tudni mi a blue és a green cloth között a különbség? Mert vannak ám itt ilyen és ehhez hasonló keresztkérdések és egy takarítói állásinterjún simán érezhetjük magunkat egy rögtön ítélő bíróság előtt, annyi kérdéssel megbombázhatnak. Nos, lássuk is azt a “szamár létrát”.

Takarítás alfája és omegája

Persze én sem gondoltam volna, hogy diplomával a kezemben majd éppen WC-t fogok subickolni, de hát mondta bárki is, hogy ez könnyű lesz? Azt hiszem nem.

Találkoztam lányokkal, fiúkkal akik szemetet válogattak vagy épp olyan gyárban dolgoztak, ahol nyakig olajosak lettek mire végeztek. Minden tiszteletem az övék. Tehát ezeket látva a hotelos szobalány màr nem is hangzott olyan szörnyűnek. S ezennel elkezdődött a “hotelos karrierem”.

Emlékeztek még arra a fránya blue meg green cloth-ra? Na igen, már ha a hotel ahol dolgoztok ad ilyet, akkor azért ha rákérdeznek jó tudni melyikkel törlöd a WC-t és melyikkel az asztalt. Arról persze nem is beszélve, hogy ha éppen kifogytál a king size sheetekből akkor tudd, hogy mi az amit keresel. Ehhez ne felejtsük el hozzá tenni, hogy angol cousinaink nem elégednek meg egy kis és egy nagy lepedővel, itt van vagy 6 féle méret és persze annak szupernél szuperebb változatai. A párna huzatbòl sem egy féle van, dehogy is – kis túlzással – vagy 100. 🙂

Persze olvasni is tudnunk kell angolul, mert ha nem értjük, hogy a szoba stay over vagy hogy twin set up, na akkor nagy bajban leszünk. Mert ha az alatt a hivatalos 15 perc alatt – ami jobb esetben 10 perc, s amit a szoba és a mellékhelyiségei rendberakására kapunk – kell kibogoznunk, hogy mi is akar az lenni, akkor bizony hamarosan új munkát kell keresnünk.

Gyorsaság, precizitás elengedhetetlen. Itt emelném kalapom az összes régi és új sorstárs előtt, mert bizony egy szobalánynak nem kell a kondiba bérletet váltania. Pozitívum: 2 perc alatt bevetem az ágyam és a fürdőszoba takarítása sem tart 6 percnél tovább. De a negatívumról is beszélve, bizony gyomor kell hozzà. Meg van az érzés amikor Karácsonykor bontogatod az ajándékod és az ötödik zokni után már reménykedsz, hogy a dobozban valami más lesz? Itt az ajtó nyitogatásnál örülnél, ha csak zoknit találnál, 🙂 de lehet ott kisebb-nagyobb meglepetés is. És kérlek a poharat ne hasznàljàtok a hotelokban! 😉

Még mindig takarítok?

Valahogy mellékállásként ez a takarítás nem tűnt olyan rossz ötletnek anno. Egy híres vidéki magán suliban kezdtem el takarítani pár órában az irodákat és pár tantermet. Ez egy “nyugdíjas” állás volt a hotelozáshoz képest. Normális idő keretek és kultúrált, nem koszos irodák, tantermek. A bankok és a privát orvosi rendelők is hasonlóak. De! Az elvárások is nagyobbak. Az “én beszélni pici angolt” már nem megy és bármilyen büntetett előélettel felejtsd el. Brit erkölcsi bizonyítvány alap. Két körös állasinterjú alap. A többi pedig rajtad múlik.[bsa_pro_ad_space id=3]

Csak egy-két kérdés abból, ami elhangzott a takarítói állásinterjún:

  • A tisztító szerek használata, azaz élet a hipón túl. És igen a blue cloth már megint. 🙂
  • S figyelem, a legfontosabb és legérdekesebb: Mi a teendő akkor, ha észrevesszük, hogy egy diák piszkálja, vagy erőszakoskodik egy másik diák társával? Bizony bizony, jelenteni kell, nyomtatványt kitölteni.

Tehát a munka összetett és nem csak a takarításról szól. Teljes jogú tagjaivá válunk a sulinak és azt maximálisan képviselnünk kell. Arról nem is beszélve, hogy ingyenes használatot biztosít uszodába, konditerembe és az összes létező sportpályát, felszerelést lehet használni a tanítási órán kívül.

Angliai munka tapasztalatok

Egy tea rendel tejjel, avagy karrierem egy kávézóban

Tea cake, scone, carrot cake mind mennyei csemege. Bár az ezek után járó csokis, lekváros tányérok mosogatása már nem annyira “csemege”. Néhány hetes mosogatás után rájöttek, hogy jé ez a lány beszél angolul és nem is rosszul, akkor meg miért nem pincérkedik és készíti az italokat? Aha tényleg jó kérdés, talán mert még kávézni sem kávézik (még a szagát illatát is utálja) szóval szimplán ezért. Persze ez senkit sem érdekelt és engem sem, így pikk pakkra megtanultam a kávé készítés csínját-bínját, s a felszolgálás is gyerekjáték volt, ne felejtsük a kereskedelmi múltamat. 😉

Egy forgalmas napon készüljünk fel a no drink no food no…. napra, mert ugye a vendégnek nem mondhatjuk, hogy én is éhes vagyok majd jövök egy óra múlva. A kisebb, de annál forgalmasabb maszek kávézók Angliában is magyar mentalitàs szerint működnek, avagy 100 ember munkáját egy ember is el tudja végezni alapon. Az angol szokásokat itt A-tól Z-ig megismerhetjük.

Sült krumplit rendelnek mindenhez és jó ha tudjuk, hogy mi a brown és a red sauce közötti különbség, de ne lepődjünk meg ha egy zacskó csipszet szór bele a szendvicsébe és azt majszolgatja el előttünk a kedves vendég. Persze azon se húzzuk fel magunkat, ha az étlapon szereplő szuperül megszerkesztett étel nem tetszik nekik, mert vagy ebből vagy abból szeretnének többet vagy kevesebbet. Erre már különböző kódokat találtunk ki.

Jelenleg, mint manager dolgozok egy tisztító cégnél. Az angliai munka tapasztalatok, mint például a hotelos múlt nagy előny, a tisztítós múlt még nagyobb, de a kereskedelmi leginkább, mivel az árazás, számlázás része már kisujjból megy. Az angol tudás felbecsülhetetlen. Én így jutottam el a takarítástól a vezetői munkáig Angliában, ahol még mindig keményen kell dolgozni, de már nem ér meglepetés a szoba túloldalán.

Kitartás, folyamatos tanulás és nyelvtudás elengedhetetlen a külföldi munkához. Senki ne gondolja, hogy külföldön kolbászból van a kerítés, mert nincs. De a lehetőségek adottak, hogy felépítsünk egy még jobb kerítést. 🙂

Munkát keresel Angliában? Használd a keresőnket:

A legfrissebb angliai munkaajánlatok, konkrét álláslehetőségek Angliában


  • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
  • Csatlakozz Te is a Prémium felhasználóink közé! Prémium tartalmaink teljes körű hozzáférése és zárt körű klubtagság már havi £10-tól elérhető.
  • Tetszett a cikk? Szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni? Kérlek like-old a facebook oldalunkat:

 TransferWise
Anikó Rucz
About Rucz Anikó 5 Articles
2011 decemberében gondoltam egy nagyot és elkezdtem életem egyik legtöbb kihívàsàval teli kalandjàt itt a ködös Albionban. Az időjàràst és az új ízeket azóta is szokom. Az utóbbit több, az előbbit kevesebb sikerrel. Imàdok utazni, új kultúràkat felfedezni, a mûvészetet, rajzolni, alkotni, szerelmese vagyok az antikoknak és a finom ételeknek. Vilàg életemben a kereskedelemben dolgoztam, majd hagyomànyt törve, itt végig jàrtam ismét azt a bizonyos "szamàr létràt" és most menedzseri teendőimet làtom el egy tisztító cégnél.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .