Angliai munka: menjek, vagy maradjak?

Az angliai munka sem fenékig tejfel, de kellő előkészületekkel leküzdhetők a nehézségek. Mi is igyekszünk megkönnyíteni a már Nagy-Britanniában élő magyarok integrálódását a cikkeinken és a könyveinken keresztül.

A közelgő Brexit miatt több angliai magyart is foglalkoztat a gondolat, hogy hogyan tovább? Menjek, vagy maradjak? Mi szól mellette és mi ellene? Megéri még Angliában dolgozni?

Azt beszélik otthon, hogy azok mennek külföldre, akik a szülőföldjükön sikertelenek. Ahelyett, hogy változtatnának, külföldre menekülnek. Ezzel az általánosítással azért nem értek egyet, mert soha nem tudhatod, hogy ki milyen okból lépett le külföldre. Ki honnan indult, milyen élete volt Magyarországon és mi várt volna rá, ha marad.

Szerintem azok, akik külföldre költöznek, igenis változtatnak. Nem keveset. Feladnak otthon szinte mindent. Maguk mögött hagyják az ismerős falakat, barátokat, családot, az utcát, ahol felnőttek és szinte mindenkit ismernek. A várost, aminek minden zeg-zugát bejárták, és ahol oly sokszor voltak boldogok.

Belecsöppennek egy teljesen ismeretlen kultúrába, ismeretlen emberek közé, ismeretlen falak közé keverednek. Minden más, mint otthon. Minden erejükkel igyekeznek beilleszkedni egy idegen országba úgy, hogy a család, a barátok nem lesznek mellettük, és rosszabb esetben a helyiek nyelvét sem értik. Gyökerek nélkül újra kezdenek mindent.

Szerintem, akik mindent feladva külföldre költöznek, a legbátrabbak közül valók. Azok, akik a nehézségek ellenére talpon maradnak, kitartanak hosszú távon, elismerést érdemelnek. Emelem a képzeletbeli kalapom mindazok előtt, akik külföldön nemcsak, hogy talpon maradnak, hanem folyamatosan fejlődnek. Igyekeznek kitörni a takarító-mosogató-raktáros szentháromságából, tanulnak és keresik a lehetőségeket, a végzettségükhöz leginkább megfelelő beosztást.

Minden határátkelőnek olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint bátorság, motiváció, energia, rugalmasság, alkalmazkodóképesség, türelem. Ha ezek közül valami hiányzik, ráadásul még a nyelvtudásod is hiányos, nagyon kérlek, ne indulj útnak Anglia felé. Csakis bukás lehet a vége.

A külföldön való boldogulásunk, sikerünk, boldogságunk sokkal inkább a képességeink, készségeink függvénye, mintsem az iskolai végzettségé, de az, hogy a választott ország nyelvét társalgási szinten beszéljük, talán mindennél fontosabb.

Nemrégiben készítettünk egy felmérést a Facebook csoportunkban, ily módon is segítve az újonnan érkezőket és azokat, akik még csak most tervezik az Angliába költözést. A felvetett téma – Miben jobb, miben rosszabb, miben másabb Anglia mint Magyarország? – rendkívül népszerű volt, több mint száz komment érkezett, amelyet a csoportunkhoz csatlakozva tudsz elolvasni és elmondhatod a saját véleményedet is.

Megéri még Angliában dolgozni? Ki-ki döntse el maga. A fizetések a gyakori minimálbér-emelések ellenére egyre kevesebbet érnek. Az angol font jócskán veszített a vásárlóerejéből. Az élelmiszerárak jelentősen drágultak az elmúlt hónapokban. Gyakoriak a terrortámadások, különösen Londonban. A szociális juttatásokat a rászorulók egyre nehezebben kapják meg, ha egyáltalán megkapják. A rasszizmus és az idegengyűlölet komoly, egyre növekvő társadalmi probléma.

Ugyanakkor sokan azt mondják, hogy még mindig jobb, mint otthon. Tele hitellel, munka nélkül, vagy alulfizetett munkával, amikor bármikor kopogtathat a végrehajtó. Ha találsz full-time munkát, Angliában meg tudsz élni belőle, sőt, talán még nyaralásra is futja. Több a mosoly az arcokon, kevesebb az idejekorán megkeseredett ember.

Menjek, vagy maradjak? A kérdésre helyettetek én nem adhatom meg a választ, a döntést helyettetek nem hozhatom meg. Mindenki mérlegel és felteszi magának a kérdéseit. Mindenesetre ne ítéljük el embertársainkat és ne nevezzünk senkit vesztesnek, vagy csődtömegnek az elhatározásáért. Ha segíteni nem tudjuk a döntésében, kívánjunk sok szerencsét az új, remélhetőleg boldogabb és sikeresebb életéhez.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .