Angliai lakásbérlés – az új törvény megnehezítheti?

Korábbi cikkeinkben írtunk már arról, hogy az angliai lakásbérlés nagyban eltér az otthon megszokottól, rengeteg macerával jár. Egy nemrégiben bevezetett új jogszabály tovább nehezítheti az angliai albérlet keresők életét.

2016 február 1-től Angliában minden privát landlord/landlady és az ő ügynökeik számára kötelező feladat lett ellenőrizni a leendő bérlő (k) bevándorlási státuszát. Azok az ingatlan tulajdonosok, akik ezt elmulasztják megtenni, akár 3000 GBP büntetésre is számíthatnak a jövőben.

Friss tapasztalataink azt mutatják, hogy többen még nincsenek tisztában ennek a gyakorlatával és vagy egyáltalán nem törődnek vele, vagy kissé túlzásba viszik az ellenőrzést „jobb félni, mint megijedni” alapon.

Az új törvény az illegális bevándorlókat lenne hivatott ellenőrizni, de sajnos megnehezítheti az angliai lakás bérlést nekünk magyaroknak is, sőt az útlevéllel és/vagy jogosítvánnyal nem rendelkező britek számára is.

A „right to rent” nevű, immáron egész Angliára vonatkozó törvényt korábban West Midlands területén (Birmingham, Walsall, Sandwell, Dudley és Wolverhampton) tesztelték fél éven át. A teszt időszakban 109 személyt  azonosítottak illegális bevándorlóként, ebből 63 ember teljesen ismeretlen volt a Home Office számára.

A brit kormány a komoly problémákat jelentő migráns-válság miatt kényszerült erre a lépésre és az eddigi számok alapján úgy látják, hogy megalapozott döntést hoztak. Ugyanakkor több szervezet hangosan tiltakozik ellene, diszkriminációt emlegetve és a hajléktalanok számának várható növekedését jósolják Nagy-Britanniában.

S hogy is működik mindez a gyakorlatban? A Home Office Youtube csatornáján az alábbi videót találtuk:

Nyilván több időnek kell eltelnie, hogy komolyabb következtetéseket lehessen levonni, de mi úgy látjuk, hogy az amúgy is nehéz angliai lakásbérlést most még tovább nehezítették a már több éve itt élő magyarok számára is, akik pedig még csak most tervezik a kiköltözést és nincs angliai referenciájuk, nagy-britanniai előéletük egyenesen ellehetetleníthetik, hiszen megjósolható, hogy az ingatlan bérbeadással foglalkozó magánszemélyek és ügynökségek egyaránt – a bizonytalanság és a komplikációktól valamint a kilátásba helyezett büntetésektől tartva – inkább választják bérlőnek a brit állampolgárokat mint a furcsa vezetéknevű és akcentussal beszélő más ország szülöttjét.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .