Angliai álláskeresés Magyarországról

A legtöbb magyar, aki Angliában szeretne munkát vállalni az álláskeresést a kiérkezése után kezdi meg. Mivel Angliában a megélhetési költségek igen magasakígy az álláskeresők nagy részét sürgeti az idő. Sokan gondolják ezért úgy, hogy a kezdetekkor bármilyen munkát elvállalnak, még akár olyat is, ami szakmai képzettségük és tapasztalatuk közelébe sem ér, hogy a kezdeti magas megélhetési költségeket finanszírozni tudják. Van azonban egy másik lehetőség is, még pedig az angliai álláskeresés Magyarországról.

Természetesen erre nem minden szakmában van lehetőség és nem minden meghirdetett állásra tudunk Magyarországról jelentkezni, de sok esetben az angliai álláskeresés Magyarországról lehet nyerő út. Erről beszélgettünk Istvánnal, aki jelenleg egy nemzetközi mérnöki tanácsadó cégnél dolgozik Design managerként a vasúttervezési részlegen (a cégük által Angliában tervezett bizonyos vasútvonal tervezési projektek különböző szakágait fogja össze és koordinálja) és elmeséli nekünk, hogy talált egy manchesteri állást Budapestről.

Aki Magyarországról Angliába érkezik, az tipikusan itt kezd neki az álláskeresésének, te viszont még Magyarországról jelentkeztél a mostani állásodra. Hogyan kerestél állást?

Elsősorban külföldi álláskereső portálokon meghirdetett állásokra jelentkeztem, de a legnagyobb cégek honlapjainak karrier oldalát is átböngésztem. Végül egy fejvadász ajánlotta figyelmembe a jelenlegi pozíciót, miután jelentkeztem egy általuk meghirdetett állásra. Fejvadász céget viszont nem kerestem meg közvetlenül, mindig a beadott pályázataim kapcsán vették fel velem a kapcsolatot.

Összességében mennyi ideig tartott az angliai álláskeresés?

Viszonylag rövid ideig. 2014 december kezdtem és január végére le is zárult a felvételi procedúra. A fejvadász megkeresésétől az ajánlattételig kb. 1 hónap telt el.

Hány körös volt az interjú és milyen hamar zajlott le a kiválasztás?

1 körös telefonos interjúm volt a régiós kiválasztásért felelős mérnökkel, majd egy személyes interjú vele illetve a csoportvezetővel itt, Angliában.  

Miért pont Angliára esett a választásod?

Ezen a szakterületen – építőmérnöki infrastruktúra tervezés – az angol munkanyelvű állások 80%-a az Egyesült Királyságban van meghirdetve, valamint mivel a legtöbb ilyen profilú multinacionális cég központi irodája Angliában található, ezért ez egy jó ugródeszkát is jelenthet egy későbbi, cégen belüli mozgáshoz. Az angliai munkavállalás remek lehetőséget nyújt az angolszász munkakultúra megismerésére és elsajátítására is.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik Magyarországról szeretnének külföldi állásra jelentkezni?

Elsősorban az önéletrajzukat frissítsék és figyeljenek oda a célország specifikus elvárásokra. Legyenek magabiztosak és a karrierjükbe illeszkedő állásokat pályázzanak meg – próbáljanak előre haladni a karrierjükben és ne vállaljanak el visszalépést jelentő pozíciókat, csak azért mert úgy érzik, hogy nincs megfelelő nyelvismeretük és nem ismerik még a helyi munkakultúrát.

[bsa_pro_ad_space id=3]
Istvánt a jelentkezése során semmilyen hátrány nem érte, hogy nem Angliából jelentkezik – ez a fejvadász és a cég számára is az első perctől kezdve ismert volt. Számára inkább a személyes interjú megoldása volt nehezebb,  hiszen a munkahét közepén hirtelen jött külföldi út kíváncsivá tette az akkori munkaadóját. Nehézséget jelentett a fizetési igény megjelölése és az angliai várható megélhetési költségek felbecsülése.

Ha a jelenlegi állását kellene összehasonlítania a magyar cégekkel akkor a műszaki hátteret, a számítástechnikai infrastruktúrát (pl. tervezőszoftverek), a nagyobb volumenű projekteket, a továbbképzések anyagi támogatását, a magyarországi értelemben vett céges hierarchia hiányát és az ebben a szektorban lévő piaci verseny erőteljesebb jelenlétét emelné ki. Tapasztalata szerint jobb a fizetési színvonal, rövidebb a munkaidő, viszont hatékonyabb munkavégzést kívánnak meg. A jelenlegi cégnél a csapat nehezebben épül, a kollégák alapvetően barátságosak, de jellemző egyfajta felszínesség a kommunikációban. Magyarországgal ellentétben azt látja, hogy náluk főleg munkaügyekre korlátozódnak a beszélgetések. Az angol kollégáit barátságosnak tartja és nem tapasztalt még sem a munkahelyén sem a magán életben hátrányos megkülönböztetést amiatt, hogy ő nem angol.

Miután feleségeddel Angliába költöztetek mi volt a legnagyobb nehézség, amivel szembesültetek?

[bsa_pro_ad_space id=5]
A legnagyobb kihívást a bankszámlanyitás jelentette, annak ellenére, hogy mindketten határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkeztünk, ismert cégeknél. Hosszú várakozás az időpontra, – a legtöbb helyen csak előzetes időpontegyeztetés alapján lehet új számlát nyitni – rengeteg dokumentum benyújtása különböző formai követelményekkel, amiket aztán vonakodtak elfogadni. A bankok a túljelentkezés miatt rendkívüli módon megválogatják az ügyfeleiket és emiatt szigorú feltételekhez kötik a számlanyitást. Összesen kb. 3 hétig tartott mire sikerült elintéznünk. Amint megvolt a számlaszám, minden egyéb előfizetés (pl. mobil, internet), szerződéskötés mint pl. lakásbérlet zökkenőmentes volt. A NINo számot könnyen, időpontegyeztetés alapján sikerült elintéznünk, az ügyintéző ráadásul ismerte magyarul a TAJ ill. adókártya kifejezéseket.

István és felesége nagyon jó döntésnek tartják, hogy Angliába költöztek immár egy éve. Nagy segítség volt számukra, hogy ide már egy biztos állásba érkeztek és hogy István cége az első hónapra biztosított számukra lakást valamint hogy mind a kettejük munkáltatója rugalmasan kezelte a kezdeti ügyintézéssel járó elfoglaltságukat.

Ha van rá lehetőségünk tehát, akkor mindenképp javasolt még otthon utána nézni a lehetséges munkalehetőségnek Angliában és ha tudunk, jelentkezzünk is rájuk. Viszont akár Magyarországról, akár már itt Angliában jelentkezünk állásra, fogadjuk meg István tanácsát és használható angol nyelvtudás és megfelelő szakismeret mellett a tudásunkhoz és karrier utunkhoz legmegfelelőbb állást vállaljuk el még itt, Angliában is. Legyünk bátrak, magabiztosak és kitartóak!

Munkát keresel Angliában? Használd a keresőnket:

A legfrissebb angliai munkaajánlatok, konkrét álláslehetőségek Angliában


  • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
  • Csatlakozz Te is a Prémium felhasználóink közé! Prémium tartalmaink teljes körű hozzáférése és zárt körű klubtagság már havi £10-tól elérhető.
  • Tetszett a cikk? Szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni? Kérlek like-old a facebook oldalunkat:

About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.