Angliából külföldre, így Magyarországra is csak így lehet utazni mától

Angliából külföldre utazás koronavírus idején: A nemzetközi nőnapon újabb korlátozás lépett életbe.

A brit közlekedési minisztérium pénteken ismertetett rendelete alapján hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni – írja az MTI.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából – nagyon kevés számú nyomós indok kivételével – nem szabad külföldre utazni.

A brit kormány azonban ezt a rendelkezést március 8-tól kiegészíti azzal, hogy azoknak, akik mégis külföldre kívánnak utazni, ezt írásos formában kell megindokolniuk.

Az angliai magyarokra is vonatkozó rendelkezés szerint az utazás előtt kötelező kitölteni egy, a brit kormányzat honlapján található űrlapot. Mindazoknak szükséges ezt megtenniük, akik Angliában élnek és külföldre szeretnének utazni.

Elfogadott utazási indok lehet a külföldi munkavállalás, a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység, a külföldi tanulás, az orvosi kezelés, esküvő, temetés.

Egyéb, általunk jogosnak vélt indokokat is beírhatunk az itt található űrlapra, ezeket a brit hatóságok bírálják el. A vakációra utazás nem tartozik e jogos indokok közé.

A kitöltött űrlapot kinyomtatva, vagy elektronikus eszközökre mentve kell felmutatni a brit hatóságok kérésére. Az űrlap kitöltését a közlekedési társaságok is ellenőrzik az utasfelvételi pontoknál. Azoktól, akik nem töltik ki a nyomtatványt, megtagadhatják a beszállást.

A minisztériumi tájékoztatás szerint az angliai repülőtereken és a kikötőkben már az elmúlt hetekben megerősítették a rendőri jelenlétet. A rendőrök hétfőtől szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek.

Azokat, akik nem engedélyezett indokokkal próbálnak Angliából külföldre utazni, a hatóságok 200 font helyszíni bírsággal sújthatják. Ezenkívül felszólítják őket arra, hogy térjenek vissza angliai lakhelyükre.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is érvényben vannak külföldi utazási korlátozások. A skót, a walesi és az északír kormány eddig nem tette kötelezővé hasonló űrlap kitöltését.

A brit kormány az elmúlt hetekben jelentősen szigorította a beutazási korlátozásokat is. Jelenleg mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába.

Az Egyesült Királyságba való megérkezés utáni tíznapos karantén kötelező. Ez idő alatt mindenkinek két további koronavírus-szűrést kell elvégeztetnie. E két teszt hatóságilag megszabott 210 fontos árát a beutazóknak kell fizetniük.

A brit kormány a minap kidolgozott egy részletes, többlépcsős nyitási menetrendet. Ebben az szerepel, hogy a feltételek teljesülése esetén május 17-től lehet szó az utazási korlátozások feloldásáról. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .