Angliában született gyermek magyarországi anyakönyvezése

Ha itt, Angliában született a gyermekünk első gondolataink egyike biztosan a hazalátogatás körül forog. Ahhoz azonban, hogy hazautazzunk a babával, először útlevelet kell számára igényelnünk. A következő cikksorozatom első részében azt foglalom össze, hogy hogyan tudjuk ezt megtenni, s miként zajlik az Angliában született gyermek magyarországi anyakönyvezése?

Az útlevél igénylés úgymond első lépése, hogy az Angliában született gyermek magyarországi anyakönyvezése iránti eljárását kérelmezzük. Jelen cikkben ennek a menetét foglalom össze. Fontos azonban kiemelni, hogy az eljárások mindenkor aktuális szabályairól a londoni magyar nagykövetség honlapján találunk leírást, itt érjük el a szükséges nyomtatványokat is.

Születés anyakönyvezése Magyarországon

Az Angliában született gyermek magyarországi anyakönyvezését Angliában akár személyesen vagy postai úton valamint meghatalmazott útján Magyarországon is kérelmezhetjük.

Ha személyesen megyünk be a konzulátusra, akkor mind a két szülőnek jelen kell lennie. Ha valamelyik szülő esetleg nem tudna jelen lenni, akkor a másik szülőnek közjegyző vagy valamely tiszteletbeli konzul előtt kell a kérelem nyomtatványát aláírnia és a személyazonosságát igazolnia. Ne feledjük, ez többlet költséget jelent. A tiszteletbeli konzulok székhelye Belfast, Cardiff, Edinburgh, Liverpool és Torquay.

Személyesen csak előzetes időpont foglalása esetén mehetünk – ezt a konzulátus honlapján tudjuk megtenni.  Ha csak az anyakönyvezést kérjük, akkor a konzulátus honlapján “Anyakönyvezés (házasság/születés/válás)” menüpontot kell választani. Ha egyidejűleg útlevelet is igénylünk a gyermekünknek, akkor válasszuk a „Anyakönyvezés-házasság+születés+/útlevél” menüpontot. Személyeknél 1 főt adjunk meg – ha több gyermek részére nyújtunk be kérelmet, gyermekenként külön időponti kell foglaljunk. Időpont foglalásakor ne lepődjünk meg, hogy a legkorábbi elérhető időpont több hónap múlva lesz.

Postai úton csak abban az esetben lehet a kérelmet benyújtani, ha a gyermek házasságban született. Ha a házasságot nem Magyarországon kötötték a szülők, akkor a házasság magyarországi anyakönyvezését is kérelmezni kell, ugyanakkor ezt is lehet postai úton, a gyerek születésének anyakönyvezésének kérelmével együtt. Az anyakönyvezésre irányuló kérelem aláírását vagy közjegyző  vagy pedig a tiszteletbeli konzul előtt kell megtennünk, és az így hitelesített kérelmünket az anyakönyvezési kérelemmel együtt kell postán megküldenünk. Postai út esetén az ügyintézési idő rövidebb, hiszen nem kell több hónapot várnunk a személyes időpontra.

Az eljárás 2-4 hónapot vesz igénybe. Ez csak az anyakönyvezésre vonatkozik, útlevél intézésére nem. Azonban ha utóbbit is igényeltük 6 éven aluli gyermekünk részére, akkor annak ügyintézési határideje 4-6 hét. Ugyanakkor nincs garancia az időpontok betartására, így a konzulátus azt javasolja, hogy hazautazásunkat (pl. repülőjegy vásárlás) csak azután tervezzük, hogy az iratok elkészültek.

Az anyakönyvezésre meghatalmazott útján Magyarországon is lehetőség van. Ha ezt az utat választjuk, akkor az eljárás pontos menetéről az adott magyarországi anyakönyvezetőnél érdeklődjünk. A gyermek magyarországi anyakönyvezésével együtt a házasságkötés magyarországi anyakönyvezését is kérhetjük.

Ha a gyermek házasságon kívül született, akkor mielőtt a meghatalmazott benyújtja Magyarországon a kérelmet, az apának a konzulátuson apai elismerő nyilatkozatot kell tennie. Amennyiben Magyarországon intéztük az anyakönyvezést, úgy a konzulátusra külön időpont igénylése nélkül (!), a fogadó időben adhatjuk be a gyermekünk részére az útlevél igénylésére vonatkozó kérelmünket.

Milyen dokumentumok szükségesek a kérelem benyújtásához?

 1. A gyermek angol születési anyakönyvi kivonata eredetiben

Vagyis a “Certified copy of an entry in the register of births” dokumentum eredetiben, amelyen a szülők adatai is szerepelnek. Nem szükséges magyar fordítás a dokumentumról.

 1. A szülők házassági anyakönyvi kivonata vagy apai elismerő nyilatkozat

Szülők magyar házassági anyakönyvi kivonata, ha korábban Magyarországon kötöttek házasságot. Ha külföldön kötöttek házasságot, akkor kérelmezhetik a házasságkötésük magyarországi anyakönyvezését a gyermek magyarországi anyakönyvezésével együtt. Ha a szülők nem élnek házasságban vagy a házasságukat a gyermek születése után kötötték, szükséges az apa részéről egy teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat megtétele a nagykövetségen.[bsa_pro_ad_space id=3]

 1. Adatlap vagyis a kérelem kitöltése és annak mind a két szülő általi aláírása
 2. Szülők állampolgárságának igazolása érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.

Személyes ügyintézés során az eredeti okmányokat kell bemutatni, postán történő ügyintézése esetén pedig a közjegyzőnek vagy tiszteletbeli konzulnak korábban bemutatott iratok másolatát kell megküldeni. (A nem EEA (EU) vagy svájci állampolgároknak minden esetben érvényes útlevelet kell bemutatniuk az ügyintézéshez.)

 1. Adatlap személyi adat- és lakcímnyilvántartásba történő felvételhez

Az Angliában született gyermeket lehetséges külföldön élő magyar állampolgárként vagy Magyarországon élő magyar állampolgárként nyilvántartásba venni. Értelem szerűen, ha külföldön élő magyar állampolgárként szeretnénk a gyerekünket anyakönyveztetni, akkor ezt a nyomtatványt nem kell kitöltenünk – ebben az esetben a kérelem 8. pontját töltsük ki. Erre csak akkor van lehetőség, ha a szülők korábban bejelentettük végleges külföldi letelepedésünket. A kérelemhez csatoljunk egy másolatot az egyik szülő (magyar) lakcímkártyájáról, amelyiken „külföldön élő magyar állampolgár” van feltüntetve. Ha ez esetleg nem állna rendelkezésünke, akkor a szülő által írt egysoros kísérőlevél szükséges (a postai út esetén), hogy a lakcímkártya nem áll rendelkezésre.

Ha Magyarországon élő magyar állampolgárként kívánjuk gyermekünket anyakönyveztetni, akkor az erről szóló nyomtatványt is ki kell töltenünk és csatolnunk kell legalább az egyik szülő lakcímkártyájának másolatát, amelyen a magyar lakcíme van feltüntetve.  Lakcímkártya helyett csatolhatunk tulajdoni lap vagy bérleti szerződés másolatot is. Ha ezek közül egyiket sem tudjuk benyújtani, akkor a postai út esetén a szülő(k) által írt egysoros kísérőlevelet kell mellékelni, hogy a szükséges dokumentumok (sem a lakcímkártya, sem a tulajdoni lap sem pedig a bérleti szerződés) egyike sem áll rendelkezésre.

 1. Magyar állampolgárságú szülő eredeti lakcímkártyája

Személyes ügyintézés során az eredeti okmányt kell bemutatni, postai úton elegendő a másolatot beküldeni.

 1. Konzuli díj megfizetése

Az anyakönyvezési eljárás ingyenes, ugyanakkor fizetünk kell az apai elismerő nyilatkozat megtételéért, valamint a házasságkötés magyarországi anyakönyvezéséért és az útlevél igényléséért is. Postai benyújtás esetén a konzuli díjat a nagykövetség, vagyis az „Embassy of Hungary” névre kiállított postai pénzesutalványban (ez az angol Postal Order) kell kiegyenlítenünk.[bsa_pro_ad_space id=6]

 1. Saját nevünkre megcímzett boríték

Postai út esetén tüntessük fel a telefonszámunkat és e-mail címünket a kísérőlevélben. Abban az esetben, ha az útlevél kérelmet az anyakönyvezési kérelemmel együtt nyújtjuk be a gyermeknek, úgy 2 db megcímzett válaszborítékot kell csatolni. 

Az ügyintézésre vonatkozó egyéb, általános szabályok:

 • A kérelmeket kék tollal kell kitölteni.
 • A kitöltésnél a magyar helyesírás szabályait kell alkalmazni (névnél, dátumoknál stb.).
 • Ha személyesen megyünk be ügyet intézni, akkor már vigyük magunkkal az otthon kinyomtatott és kitöltött nyomtatványt, így lerövidíthettük az ügyintézési határidőt.
 • Anyakönyvezés esetén nincsen sürgősségi eljárás, a folyamatot felgyorsítani nem lehet, azt hiába is kérjük.

A születés magyarországi anyakönyvezésével együtt az alábbi eljárásokat kezdeményezhetjük:

 • Apai elismerő nyilatkozat megtétele
 • Házasság Magyarországon történő anyakönyvezése
 • Útlevél igénylése a gyermek részére
 • Útlevél kérelem a gyermeknek és a házasság magyarországi anyakönyvezése

Ne feledjük, hogy az apai elismerő nyilatkozatot csak személyesen lehet megtenni a konzulátuson, vagyis, ha ezt a két eljárást együtt indítjuk, akkor még a postai út választása esetén is legalább egyszer be kell fáradni a konzulátusra, ugyanakkor csökkenthető a várakozási idő, mert ezután választhatjuk a postai utat is. A többi eljárást viszont postai úton is elindíthatjuk.


 • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
 • Láttad már az új honlapunkat? Hirdess ingyen itt: Angliai Szaknévsor.
 • Csatlakozz facebook csoportunkhoz is, ahol rengeteg segítséget kaphatsz már több mint 8000 csoporttagtól.
 • Ha tetszett a cikk és szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni, kérlek like-old a facebook oldalunkat:

About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.