Angliába készülsz? Beszélsz angolul?

Angliába készülsz munkát vállalni? Tedd a szívedre a kezed: beszélsz angolul?

Angliát választottad új lakóhelyednek, ahol értelemszerűen angolul beszélnek az emberek. Tehát tudni kell angolul. Nem, nem elég ha csak “konyhanyelven” tudsz és ha nem vagy kiskorú, arra se számíts, hogy majd itt hamar rád ragad. Még Magyarországon készülj fel rendesen!

Minimum középfokú nyelvvizsgát javaslok. Nem a papír miatt, az itt senkit nem érdekel. A tudás annál inkább, hogy vajon beszélsz angolul? Megérted, amit neked mondanak? Ki tudod fejezni magad minden élethelyzetben?

Angliában sok hivatalos helyen igénybe vehetsz ingyenes tolmácsot (orvosi rendelő, adóhivatal, iskola) de ez a hétköznapokban nem áll rendelkezésre. A saját életedet nehezíted meg, teljesen kiszolgáltatottá válsz, ha nem beszélsz angolul legalább társalgási szinten.

Mivel rengeteg a bevándorló Angliában is, senki nem fog két kézzel kapkodni utánad, bármilyen jó szakember is vagy, ha nem beszéled a nyelvüket!

[amp-cta id=”12396″]

A gyakorlat azt mutatja, hogy ha van egy otthon megszerzett nyelvvizsgád, az Angliában minimum 1 szinttel kevesebbet ér. Tehát egy középfokú bizonyítvánnyal nagyjából alap szinten fogsz majd itt kommunikálni. Ha a saját bevallásod szerint alapfokú a tudásod, akkor nem valószínű, hogy téged vesznek fel a hirdetett állásra, mert legkésőbb az állásinterjún megbuksz.

Ritka kivételek persze mindig vannak. Ha nagyon kell nekik a munkavállaló és nagyon sürgősen és nem sokat kell beszélgetni munka közben… vagy tuti állásra érkezel magyar munkaadóhoz. Ha ilyen szerencséd van és felvettek, akkor is javaslom, hogy tanulj, tanulj, tanulj!

Sose tudhatod, mikor kell új állás után nézned. Az angol tanuláshoz beszédcentrikus iskolát keress, így akár 4-szer gyorsabban is megtanulhatsz angolul mint egyéb más módszerrel.

Majd eleinte takarítok, vagy mosogatok. Ok. Hallottam már olyanról, hogy valakit több hónap után azért küldtek el egy szálloda takarítói állásból, mert a nagyfőnök – aki egyébként ritkán járt oda – ellenőrzést tartott és kedvesen beszédbe elegyedett a serényen dolgozó szobalánnyal. Illetve csak elegyedett volna, mert a szobalány nem értette, hogy mit mond a nagyfőnök. Többet nem kellett bemennie dolgozni.

angolul tudni

Ha nincs pénzed, vagy időd nyelviskolára, tanulj interneten. Rengeteg ingyenes oktató programot lehet találni. Nézd a BBC adásait és próbáld megérteni az ott hallottakat. Nézz angol nyelvű filmeket, olvass angol nyelvű könyveket. Az okostelefonodra ingyenes nyelvoktató alkalmazásokat is letölthetsz.

Tudom, hogy nagyon sokan hirdetnek nyelvtudás nélküli munkát otthon. NE DŐLJ BE NEKIK!!! Olyan nincs, hogy nyelvtudás nélküli munka Angliában.

Először is angolul meg kell tudnod írni egy önéletrajzot. Ha behívnak állásinterjúra, mit gondolsz hogy hívnak be? Igen, telefonon és angolul. Fel kell tudnod venni a telefont angolul, meg kell tudnod érteni amit neked mondanak és tudnod kell válaszolni.

Így van némi esélyed, hogy eljutsz az állásinterjúig. Ott ismét lesz számodra kihívás, hiszem szemtől szembe beszélned kell valakivel, aki lehet, hogy ugyanolyan bevándorló mint te, de lehet, hogy itt született Angliában. Ezenkívül valószínűleg ő lesz a főnököd.

Az állásinterjún – ami egy még egy takarító munkakör esetében is simán lehet 2-3 körös – sok kérdésre kell tudnod felelni és magadról is beszélned kell pár szép kerek mondatban.

Fontos, hogy felkészülten menj el az állásinterjúra, itt találsz hatékony segítséget hozzá. Ha ezen is túljutottál és felvettek, még mindig nem lélegezhetsz fel (lásd az előző példát), hiszen bármilyen munkakörben is vagy, angolul beszélni tudni kell még egy takarítónak vagy mosogatónak is a kollégaival, főnökeivel és a vendégekkel.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .