Anglia legjobb magániskolái

Ódon, vastag falak, szigorú szabályok szerint élő, furcsa egyenruhába öltöztetett fiúk – ezek a képek jutnak az ember eszébe elsőként, amikor Anglia legjobb magániskolái kerülnek szóba.

Azt leszámítva, hogy ma már sok a lányiskola vagy a koedukált intézmény is, az angliai magániskolák hangulata a mai napig megőrizte ősi vonásait. Hogyan élnek, hogyan tanulnak a brit felső tízezer tagjainak gyerekei?

A brit iskolarendszer alapjában véve komprehenzív jellegű. Ez azt jelenti, hogy sem az általános– sem a középiskolába nincsen felvételi, mindenki a körzetébe tartozó intézménybe jár, ettől csak kivételes esetben, külön engedéllyel lehet eltérni.

Az állami oktatás azonban komoly gondokkal küzd évek óta: a központi támogatás mértéke csökken, a tanárok folyamatosan cserélődnek, a hátrányos helyzetű kerületekben sok a renitens diák, az oktatás színvonala pedig gyakran igen alacsony.

Éppen ezért egyre nő azoknak a száma, akik komoly anyagi áldozatokat is hajlandóak meghozni annak érdekében, hogy gyermeküket kimenekítsék az állami oktatásból.

2015-ben már több mint félmillió diák tanult az independent school-oknak, vagyis magyarul „független iskolák”-nak is nevezett brit intézmény valamelyikében. Az elnevezés onnan ered, hogy ezek az iskolák nem kapnak állami támogatást, cserébe azonban szabadon dönthetnek az életüket érintő legfontosabb kérdésekről.

Ezek az iskolák számtalan előnyt kínálnak a hozzájuk járó tanulóknak. Az oktatás minősége klasszisokkal jobb náluk, mint az átlagos középiskolákban. Néhány éve hír lett abból, hogy egy magyar származású lány, Győrfi Róza egy londoni állami intézményből bejutott Oxfordba, ugyanis annyira nem jellemző az ilyesmi.

Az itt kiépített kapcsolatrendszer is felbecsülhetetlen értékű. Az úgynevezett „posh” vagyis előkelő akcentus is kizárólag magániskolákban sajátítható el, így elég valakinek egy társaságban kimondania egy mondatot, a felső tízezer tagjai azonnal tudni fogják, hogy az illető közéjük tartozik-e.

A brit magániskolákba való bekerülés azonban nem egyszerű. Egy átlagos városi bejárós iskola éves díját talán meg lehet úszni 15 ezer fontból – ami szintén nem kevés pénz – a legelőkelőbb intézmények azonban jellemzően 35 ezer font körül kérnek el egy tanévért.

Igaz, ez utóbbi összegben már a kollégiumi díj is benne van, ezek ugyanis szinte kivétel nélkül bentlakásos tanintézmények. Nincs azonban veszve semmi akkor sem, ha valakinek erre nincs pénze. Többféle kedvezmény igényelhető, olyannyira, hogy a magániskolai tanulók tíz százaléka teljesen ingyen tanul.

A pénz azonban nem minden. Ezekben az iskolákban gyakran már évekkel korábban felmérő teszteket kell írniuk a bekerülni vágyó tanulóknak. Ahol pedig óvoda és kisiskola is van (úgynevezett pre-prep és prep school) ott már a 3 éveseket is vizsgálhatják annak alapján, mennyire tűnnek alkalmasnak arra, hogy a nagyhírű falak között töltsék a gyerekkorukat.

Aki sikeresen bekerült, az onnantól fogva tényleg mintha a Harry Potter világában találná magát. Több száz éves épületek, jellegzetes egyenruhák, „házrendszer” – ezek fogadják az új diákokat. És a tudat, hogy ha innen kikerülnek, behozhatatlan előnnyel indíthatják a felnőtt életüket.

Anglia legjobb magániskolái

Hogy melyik a legjobb brit iskola, azért nehéz megmondani, mert nem feltétlenül a legnagyobb hírű intézmények dicsekedhetnek a legjobb érettségi eredményekkel. A következőkben néhány jó ismert, vagy kevésbé híres, de nagyon jó színvonalú iskolát sorolunk fel. Érdekesség, hogy bár ezen intézmények többsége ma már koedukált, a húsz legerősebb közül csak ötbe járnak vegyesen fiúk és lányok.

  1. Eton College (37 602 font/év)

Nagy-Britannia leghíresebb fiúiskolája. Hatalmas a túljelentkezés, a felvételizőknek mindössze 23 százaléka kap itt helyet. Jelenleg 1300 diákjának 21 százaléka kap kedvezményt a tetemes tandíjból, 73 diák pedig ingyen tanulhat a patinás iskolában. 19 brit miniszterelnök valamint Vilmos és Harry herceg koptatták itt a padokat.

  1. Harrow School (37 350 font/év)

Eton legnagyobb riválisa. Egyes források szerint már a 13. században is fiúiskola állt a helyén, a jelenlegi intézményt I. Erzsébet királynő alapította 1572-ben. Korábban Byron és Winston Chrurchill járt ide. Tanulói jellegzetes szalagos szalmakalapot hordanak.

  1. St Paul’s Girls School (24 741 font/év)

2016 legeredményesebb iskolája, ahol az érettségi eredmények 93,8 százaléka A vagy A+ lett. Magániskoláktól szokatlan módon meglehetősen engedékeny stílust képvisel: még egyenruhájuk sincsen. A lányokat az egyéni felelősségvállalásra szeretnék ösztönözni az életük minden területén.

  1. Benenden School (34 455 font/év)

Az Egyesült Királyság egyetlen olyan lányiskolája, amely kizárólag bentlakásos tanulókat fogad 11-18 éves kor között. A Good Schools Guide szerint „Mindenki ilyennek képzel el egy tradicionális bentlakásos lányiskolát, amely ugyanakkor úttörő és formabontó is sok tekintetben.”

  1. Westminster School (36 462 font/év)

A túljelentkezés miatt három évvel a felvételi előtt regisztrálni kell, és a leendő kilencedikeseknek már hatodikban előzetes felmérőt kell írniuk. Az iskola népszerűsége nem véletlen: 2014-ben az innen jelentkezők 97 százaléka nyert felvételt Oxfordba vagy Cambridge-be.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .