Anglia kilép az EU-ból? Hogyan érintené ez az angliai magyarokat?

Anglia kilép az EU-ból? Hogyan érintené ez az angliai magyarokat? Sok forrásból, sokféle információt hallhatunk, olvashatunk a témában, foglalkoztatja a szigetország lakóit ez a kérdés. Június 23 fontos dátum lehet nekünk, Angliában élő magyaroknak is. Ezen a napon lesz a népszavazás arról, hogy maradjon-e az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió tagja.

Természetesen mindenkinek van véleménye és mindenkit érinteni is fog a népszavazás eredménye. A népszavazást követő lépések következményei szűkebb és tágabb környzetünkre is hatással lesznek. Ha brit forrásokból tájákozódunk, természetszerűen olyan információkkal találjuk szembe magunkat, amelyek pro-és kontra tárják elénk a Nagy Britanniára vonatkozó esetleges következményeket. Ezek mindegyike feltételezés, hiszen amennyiben az Unióból való távozás mellett döntenek Nagy-Britanniában, abban az esetben is több tervezet létezik az együttműködés jövőbeni fenntartására vonatkozóan.

Tömören, a britek számára a legfontosabb a gazdasági kapcsolatok megnyugtató rendezése. A távozáspártiak erre is többféle módot látnak. Ki kell dolgozni egy sajátos együttműködési modellt, úgy, ahogy ezt már több ország is megtette: Norvégia, Svájc, Törökország. Ez egyfajta barátságos válás lenne, fenntartva a szoros gazdasági kapcsolatokat, de önállóságot biztosítana Nagy Britanniának egyéb ügyekben, például a törvényhozatalban. Az Európai Unió és Kanada között létrejött megállapodást is követhetőnek tartják egyes elemzők, hisz ez biztosítaná a szabad kereskedelmet a legtöbb esetben, mégsem jelentené a munkaerő szabad áramlását. Továbbá a jelenleg elég magas összegű, kötelező tagsági díj fizetésétől is mentesülne az Egyesült Királyság.

Az ellenzők azonban ezek közül egyiket sem látják járható útnak. Ha Nagy Britannia továbbra is igényt tart az Európai Unió piacára akkor mindenképp be kell majd tartania annak előírásait. Olyan törvényeket, amelyeknek kialakításába, meghozatalába már nem lenne beleszólása. Gazdasági háborút is jósolnak egyesek, ami a brit exportra nézve végzetes következményekkel járna.

Nagy Britannia Európai Unióból való kilépése rendkívül összetett kérdés, számtalan vetülete van. Érinti a törvényhozást, az adórendszert, a gazdasági, kereskedelmi és szociális hálózatot, a munkahelyek, a szabad mozgás, a ki-és beutazás feltételeit. Világpolitikai hatása is jelentős, hisz Nagy Britannia meghatározó erő szinte az összes vezető szervezetben. Legyen szó nukleáris, katonai vagy diplomáciai, gazdasági csoportokról. A NATO és az ENSZ tagságát meg kívánja őrizni Nagy Britannia a kilépés esetén is.

A kilépést szorgalmazók úgy vélik, hogy a nyitott határok miatt a terrorveszély jelentősen nagyobb, ezért mindenképp teljes ellenőrzési, és saját feltételeihez kötött beléptetési joggal szeretnének rendelkezni.
Az Unió-pártiak viszont úgy gondolják, hogy egy egységes Európa sokkal hatékonyabban tud fellépni a határain kívülről érkező esetleges fenyegetésekkel szemben.
Hogyan érintené az angliai magyarokat ha Anglia kilép az EU-ból?

Minket talán elsősorban mégis az állampolgárok szabad mozgására vonatkozó intézkedések érintenek. Azok, akik a kiválást szorgalmazzák, úgy vélik, hogy a szigetországban élő sok európai bevándorló óriási terhet jelent a szociális háló számára, az iskolák, a kórházak és egyéb közszolgálati szervek túlterheltek, a lakhatási gondok növekedtek. Az Unióban maradást támogatók pedig azt állítják, hogy az európai országokból bevándorolt munkavállalókra nagy szüksége van a brit gazdaságnak. Hiszen épp  az általuk fizetett adójárulékok segítenek fenntartani a szociális hálót és a következő évekre jósolt gazdasági növekedés is csak  az ő részvételükkel valósítható meg.

A kiváláspártiak szerint mindenképp előnyös lenne ha Nagy Britannia saját jogkörében szabályozhatná a bevándorlást, a munkavállalást és a letelepedést. Akik már itt élnek és dolgoznak, nem utasíthatók ki és határozatlan idejű tartózkodási endélyt kaphatnának. Egy, az emberi jogokat biztosító, 1969-ben az Egyesült Királyság által is aláírt törvény szerint egy új törvény nem foszthatja meg az egyéneket azoktól a jogaiktól, amelyeket annak jogerőre emelkedésééig szereztek meg. Azaz visszamenőleg nem lehet érvéyesíteni egy ilyen intézkedést. A kilépés esetén azonban szigorított feltételekkel fogadnának új bevándorlókat Európából is, mint ahogy ezt jelenleg is teszik az Unión kívülről érkezőkkel.

A bevándorlást szabályozó, a jelenlegi helyzetet nagyban korlátozó intézkedések azonban hátrányosan érintenék a brit állampolgárokat is. Számukra is vízumköteles lenne az Európai Unió országaiba történő utazás és a már ott élő brit állampolgárok integrációjának is szigorodnának a feltételei. Óriási számban élnek britek főleg Spanyolországban, Franciaországban és Írországban.  Az Unióban maradás mellett érvelők azt mondják,  hogy ezen brit állampolgárok szabad mozgási jogát is védeni kell.

A három fő szempont, amit mérlegelni kell, tehát a kereskedelem, a befektetések és a bevándorlás. Ráadásul az Egyesült Királyság tagországai már jelezték, hogy egy esetleges kiválás esetén, amennyiben az illető tagország állampolgárai a maradás mellett voksolnak, a londoni kormánynak alkotmányjogi vitákra is fel kell készülnie.

A népszavazáson, tehát a következő kérdésre várják a választ: Mit kellene az Egyesült Királyságnak tennie? Maradjon az Európai Unió tagja vagy lépjen ki az Unióból? A válaszadónak egy x-et kell tennie az általa választott opció mellé. A népszavazáson való részvétel az általános választás törvényeinek megfelelően történik, azaz a brit állampolgárok szavazhatnak (akár külföldön élők is), de nem vehetnek részt az itt élő európai állampolgárok. Nekik csak a helyi választásokon van szavazati joguk.

Mivel ez egy sokakat foglalkoztató kérdés, időnként előzetes felméréseket végeznek arról, hogy jelenleg mi lenne a népszavazás eredménye. Ez természetesen nem megbízható információ és a felmérést végző cégek különböző eredményekkel rukkolnak elő időről-időre. Egy legutóbbi felmérés szerint, jelenleg a megkérdezettek 45%-a BREXIT-párti (British exit, azaz kilépés-párti), és 55% szavazna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon tagja az Európai Uniónak.


  • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
  • Csatlakozz Te is Prémium felhasználóink közé! Prémium tartalmaink teljes körű hozzáférése, kiemelt ügyfélszolgálat és zárt körű VIP klubtagság már havi £10-tól elérhető.
  • Kiemelt hirdetések feladása: https://www.angliaikisokos.com/hirdetesek-megrendelese/
  • Szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni? Kérlek like-old a facebook oldalunkat:

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.