Álláskeresési támogatás Angliában, Skóciában, Walesben

A munkakeresés az Egyesült Királyságban sem egyszerű. Különösen igaz ez akkor, ha frissen érkeztünk és a végzettségünk nem igazán használható idekint. Egy magyar-történelem szakos tanár például érthető módon erős hátránnyal indul, ahogy azok az álláskeresők is, akik nem beszélnek nagyon magas szinten angolul. A következő ismertető bemutatja, hogyan működik az álláskeresési támogatás Angliában, Skóciában, Walesben – Észak-Írországban egy kicsit más a helyzet.

Hátrányból indulunk a brit munkaerőpiacon akkor is, ha kisgyereket nevelünk, hiszen a bölcsődei-óvodai órákat alapesetben nem a dolgozó szülők szükségleteihez igazították. Ha azonban eltökéltek vagyunk a munkakeresés mellett, ebben az átmeneti időben is kaphatunk némi segítséget álláskeresési támogatás, angolul Job Seekers Allowance (JSA) formájában.

Mit kell tudni az álláskeresési támogatásról?

A Job Seekers Allowance-nak (JSA) két fő típusa van. Az első az úgynevezett contribution based, amely azoknak jár, akik a megelőző időszakban elég társadalombiztosítást fizettek. A második az income based, azoknak, akik az első típusra nem jogosultak, de ők maguk 16, a partnerük pedig 24 óránál kevesebbet dolgozik hetente és kevesebb, mint 16 ezer font megtakarításuk van.

Az első kategória folyosítási ideje maximum hat hónap, a másodiké akármilyen hosszú idő lehet. Ha nem a számunkra legoptimálisabb opciót választottuk az internetes kitöltéskor, a munkaügyi központban adnak egy újabb adatlapot. Ebben az esetben ne essünk kétségbe, ha először egy elutasító határozatot hoz ki nekünk a posta.

Ki jogosult álláskeresési támogatásra?

A fentiekben felsorolt három országrészben az igénylés feltétele, hogy legalább három hónapja életvitelszerűen ott éljünk. Több támogatási típus közül választhatunk, ez függ attól, hogy egyedül élünk-e, mennyi adót fizettünk az elmúlt két évben és milyen egyéb juttatásokat kapunk még.

Fontos kiemelni, hogy a JSA folyósításának elengedhetetlen feltétele az aktív munkakeresés, amit a munkaügyi központban folyamatosan ellenőriznek. Rendszeresen vissza kell járni és bemutatni, hogy milyen állásokat pályáztunk meg. (Legalábbis elvileg. A gyakorlatban néha elég egyszerűen aláírnunk, hogy ott jártunk és mehetünk is a dolgunkra.)

Hogyan igényelhető az álláskeresési támogatás?

Először egy online igénylőlapot kell kitölteni – erre érdemes nagyjából fél órát szánni, eléggé részletekbe menő – majd várni az értesítést, mikor kell megjelennünk interjún a helyi munkaügyi központban. (Jobcentre Plus)

Az első találkozáskor az igénylő mellé kirendelnek egy támogató munkatársat, aki az álláskeresés folyamatában a segítségünkre lesz. Ő rögzíti, milyen jellegű munkára gondoltunk és milyen időbeosztásban. Semmit nem kell elvállalni, amit nem akarunk. Nem éri hátrányos megkülönböztetés azt, akinek nincs lehetősége mondjuk hétvégén vagy éjszaka dolgozni.

A jelenkező kap egy füzetet is, amelyben az elkövetkező időszakban vezetni fogja a megpályázott állások listáját. Az interjún tolmácsot rendszerint nem tudnak biztosítani, de aki szükségesnek tartja, elhívhatja egy ismerősét, aki a segítségére lehet a beszélgetés folyamán.

Mennyi álláskeresési járadékot kaphatunk?

A brit munkaügyi központ első felkeresése után nagyjából egy-két héttel születik meg a döntés a támogatásról. Ennek maximális heti összege 2017 áprilisában 18-25 év között 57,9 font, 25 éves kor felett 73,1 font, ha pedig egy pár egyszerre igényli a munkanélküli segélyt, 114,85 font. Az utalás kéthetente történik.

Könnyen elveszítheti az álláskeresési támogatást az, aki elmulasztja a találkozókat, vagy nem megy el a felajánlott állásinterjúkra. Sőt azt sem veszik jó néven, ha az esetleges önkéntes munkánkat hagyjuk ott ezen időszak alatt. A többitől eltérően tehát ez a támogatási forma azoknak való, akik a – a kelet-európai bevándorlók túlnyomó többségéhez hasonlóan – segély helyett valóban munkából szeretnének megélni.

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .