Albérlet Londonban

Az albérlet Londonban sokszor a csillagos eget súrolja – mármint ami az árakat illeti – és nem csak magyar pénztárcával mérve.

Jelenleg London vezeti a világ legdrágább városai listáját ahol azt vizsgálták, hogy mennyibe kerül élni és dolgozni – megelőzve HongKong-ot és New York-ot is. Erről már egy korábbi cikkünkben írtunk. Ha ennek ellenére úgy érzed, hogy az álmaidat csakis Londonban tudod megvalósítani, az alábbi információk a segítségedre lesznek:

Minden kezdet nehéz, Londonban ez hatványozottan igaz. Az albérlet Londonban a brit fizetésekhez képest is drága. Semmiképpen nem ajánlom, hogy előzetes szállásfoglalás nélkül elindulj a “nagy semmibe”. Ha nincs ismerős vagy rokon, aki befogad néhány napra, foglalj le legalább egy hostelt, diákszállót amíg hosszabb távra kiadó szállást, albérletet nem találsz Londonban.

Több fórumon olvastam már, hogy az otthoni közvetítők a nekik előre kifizetett pénzzel “angolosan” távoztak és bizony senki nem várta a repülőtéren az izgatottan megérkezett újoncot.

Természetesen ennek az ellenkezője is igaz. Vannak korrekt és megbízható ingatlanközvetítők is, akik nem kérnek tőled előre pénzt és a megbeszélt időpontban várnak a reptéren. Szerintünk előre ne fizess pénzt a londoni, angliai albérletért egyetlen közvetítőnek sem.

hostel londonban

Angol referencia, munkahely és élettörténet nélkül esélyed sincs önálló lakást/házat bérelni Londonban. Az első időszakban csak szobabérlésben gondolkodj, néhány hónap után lesz lehetőséged váltani.

A szobabérlést úgy kell elképzelned, hogy adott egy 4-5-6 szobás családi ház 1 konyhával és 1 vagy 2 fürdőszobával/wc-vel és egy nagyon kicsi kerttel. Együtt kell élni másik 5-10 idegen emberrel egy fedél alatt.

Osztozni kell a konyhán, nem tudsz akkor főzni amikor te szeretnél, nem mosogatsz akkor amikor te akarsz és a hűtőben sem csak a te dolgaid vannak, ott is helyet kell szorítanod magadnak. Gyakoriak sajnos az élelmiszer lopások.

A házak általában szerényen, de mindennel felszereltek, mosógép és szárítógép is van. Értelemszerűen ezeket is közösen használjátok, sokszor várni kell a sorodra. Nem mindenkinek erőssége a takarítás, ebből mindennaposak lehetnek a konfliktusok.

Különbözőek vagyunk, máshonnan jöttünk, mások a szokásaink és az életritmusunk. Sok lemondással és alkalmazkodással járnak ezek a kezdeti időszakok. Ne számíts luxusra, nem lesz.

[amp-cta id=”12396″]

Örülj, ha tiszta és a “célnak megfelelő” kategóriájú szobát kapsz egy viszonylag ép házban és nagyrészt dolgozó, önmagára igényes emberekkel kell együtt laknod. A bérleti díjat általában hetente kell fizetni és a legtöbbször a hirdetések is heti árakat tartalmaznak.

Szobabérlés esetében a bérleti díj (rent) az összes számlát tartalmazza (bills included). Korlátlan, vezeték nélküli internet mindenhol van. Előre kell fizetni minimum 2 heti lakbért és minimum 2 heti, de inkább 1 havi letétet (deposit, néhol bond). Ez utóbbi sok esetben az utolsó hónapban lelakható.

Mennyibe kerül az albérlet Londonban?

Single szoba – £90-120/1 személy/hét, Double szoba – £140-180/1-2 személy/hét. Az albérlet árak Londonban attól is függenek, hogy milyen messze van a belvárostól, milyen környéken van, mennyire lelakott a hely, és hány személy kénytelen egy fedél alatt élni.

Ha a belvárosban 1-es zónában dolgozol és az 5-ös zónában laksz, készülj fel, hogy naponta 3-4 órád is elmehet az utazással. Szobabérlés esetében is szükségszerű és elfogadott bérleti szerződést írni (Tenancy Agreement). Minden egyes átadott penny-ről átvételi elismervényt kérjél.

Hol találsz kiadó szobát Londonban?

Londoni albérleteket, rövidebb és hosszabb távra kiadó szobákat, az alábbi oldalakon találsz:

Rövidítések a hirdetésekben: A pcm a per calendar month rövidítése, a pw a per week, az nr tc pedig near town centre. Ha azt látod, hogy No DSS, azt jelenti, hogy segélyből élők kíméljenek.

Próbáld szűkíteni a keresésedet private landlord és/vagy landlady-re, amíg nincs angol referenciád és angliai munkahelyed, nem érdemes az ingatlanközvetítő ügynökségekkel próbálkozni. Ők nagy valószínűséggel credit check-et végeznek és különböző extra díjakat terhelnek rád.

Nézz körül a házban alaposan és mielőtt szerződsz és kérdezd meg a következőket:

 • Ki a tulajdonos?
 • Hány szoba van és jelenleg hányan lakják?
 • Mennyi a bérleti díj és a deposit?
 • A bérleti díj mit tartalmaz és mit nem?
 • Hetente, kéthetente vagy havonta kell fizetni?
 • A deposit visszajár vagy lelakható az utolsó hónapban?
 • Hol megengedett a dohányzás az ingatlanon belül vagy a kertben?
 • Lehetséges-e az állattartás a házban – jelenleg tart valaki?
 • Fűtés: ha ők szabályozzák hogy van beállítva hány órától hány óráig fűtenek?
 • Gáz illetve a villany – vezetékes vagy előrefizetős? Ha előrefizetős, kérd meg, hogy adjon hozzá kártyát amit majd te tudsz töltögetni és mutassa meg, hogyan működik. Mekkora összeget kell rá töltened havonta?
 • Milyen bútorok, felszerelések tartoznak a házhoz, amit mindenki közösen használhat?
 • A konyhaszekrény/hűtő melyik részét használhatod?
 • A mosógép/szárítógép/mosogatógép hogy működik?
 • Takarítás és karbantartás – van-e erre vonatkozó szabályzat? A tisztítószereket ő biztosítja, vagy neked kell venni?
 • WiFi kódja?
 • Kit kell keresned és hol és mikor éred el, ha bármi probléma adódik?

Ha olcsóbb angliai szállást szeretnél, feltétlenül nézz körül Anglia vidéki területein is.

Frissítés: 2016. február 1-én valamennyi angliai ingatlan tulajdonos és azok ügynökeik számára új szabályozást vezettek be, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .