Adósság csapda – Hogyan kerülj ki belőle?

Ha úgy érzed, hogy a kereseted egy része olyan törlesztésekre megy, aminek beláthatatlan a vége, és már tulajdonképpen azt sem tudod, hogy lesz-e valaha is olyan időszak az életedben, amikor valóban magad dönthetsz arról, hogy mire költesz, és esetleg félre is tudsz majd tenni, ne add fel!

Bár ez a helyzet valóban elkeserítő, lehet valamit tenni ezzel kapcsolatban.

Az első lépés a helyzettel való tudatos szembesülés, a legapróbb részletekig. Ez valójában elég nyilvánvalónak tűnik, mégis a legtöbbünk egy ilyen helyzetben úgy gondolkodik, hogy “tudom persze, van a kredit kártya, meg az a másik, meg az a cucc, meg az a harmadik”… stb.

Le kell ülnöd, és előkotorni minden egyes papírt (e-mailt), adatot a tartozásaiddal kapcsolatban. Mindent, amit csak el tudsz érni. Kérd ki a számlakivonatokat, nézd át a kondíciókat, és szembesítsd magad pontosan azzal a helyzettel, amiben vagy. Ez lehet, hogy először nagyon sokkoló lesz, de ebben az akcióban hatalmas erő rejlik.

Ez az a pont, ahol megállsz a lejtőn.

Ha ez megvan, és most már valóban tudod, hogy na ebből a büdös életben nem mászol ki mert annyi kamatot fizetsz, hogy az alaptartozásból szinte alig törlesztettél, 🙂 na most elkezdheted kidolgozni, hogy hogyan fogod ezt kezelni.

Meg kell tudnod, hogy mi a kredit besorolásod. Ezt itt a UK-ben a https://www.creditkarma.co.uk/ oldalon ingyen meg tudod tenni. Itt az is rögtön ki fog derülni, hogy van-e arra esélyed, hogy bármilyen bank vagy hitelkártya társaság elfogadjon.

Ha azt találod, hogy van erre esély, akkor érdemes megnézni a weboldal “marketplace” nevű részlegét, és jelentkezni az összes olyan hitelkártyára, amihez az van írva, hogy “0% balance transfer for (lehetőleg jó sok) months”.

Ezek a kártyák az említett ideig nem számítanak fel kamatot. Ez azt jelenti, hogy ha sikerül áttenni a tartozásaidat pár ilyen kártyára, akkor mindaz, amit befizetsz, valóban a tartozás visszafizetésére fog menni, és nem kamatokra, és így tudatosan be tudod tervezni, hogy mennyi idő alatt fogsz végleg megszabadulni ezektől a terhektől. (Mindig olvasd el az összes feltételt.) (Balance transfer: át tudod rakni az adósságodat egy másik hitelkártyáról. Money transfer: a 0%-os kártyáról a bankszámládra tudod utalni a pénzt. Jó lehet személyi hitelek törlesztésére.)

Ha az említett időszak alatt nem fogod még az összes pénzt visszafizetni, akkor mielőtt ez az időszak lejár válts át egy másik “0% balance transfer” kártyára. Érdemes több helyre is (telefon, internetes naptár, stb.) rögzíteni magadnak egy figyelmeztetést, hiszen két-három év is lehet, mire cselekedned kell, és az ember hajlamos elfelejteni.

Fontos még, hogy akkor kezdj bele egy ilyen keresésbe, ha van elég időd arra, hogy végigcsinálj egymás után többet is. Lesz olyan, ami elfogad, és lesz olyan, ami nem. He elkezded ezt az eljárást, akkor lesz a kreditmutatódon egy “keresés”. A keresést a bankok nem szeretik, és hajlamosabbak egy keresés után várni egy-két hónapot, hogy újra adakozóbbak legyenek. Tehát, ha nekiállsz, legyen időd arra, hogy az összes lehetőséget végigpróbáld, mert az első próbálkozás után, aznap még jó vagy, de másnaptól már nem ugyanazok a lehetőségeid pár hónapig.

Ha ez sikerült, és most már valóban az adósságod visszafizetésére fizetsz, nem pedig a kamatokra, akkor most ki kell dolgoznod egy tervet, hogy lásd mennyit tudsz valójában fizetni havonta (ne válaszd a minimumot, ha teheted), és hogy lásd, mikor jön el az a nap, amikor pezsgőt bonthatsz, hogy megünnepeld a győzelmedet.

Fontos: ha egyszer is elmulasztod a 0%-os kártyán a minimum összeg befizetését időben, azonnal megszűnik a 0%-os kondíció, és kamatot számolnak fel. Ne késs!

Azért, hogy a mindennapi életben jobban ki tudj jönni a pénzedből, és hamarabb elérd a céljaidat térj majd vissza az oldalunkra, és olvasd el hamarosan megjelenő cikkünket arról, hogy hogyan spórolhatsz, avagy hogyan költs jobban.

A cikk szerzője saját tapasztalataiból merített. A cikkben foglaltak követéséből származó bárminemű következményért és sikerért a szerző felelősséggel nem tartozik, ez mind a Te saját eredményed lesz.

Jó utat a tudatosabb pénzügyek felé!

Tátrai Zita

Exit mobile version