Adó visszaigénylés Angliában

Angliában az adóév április 6-tól következő év április 5-ig tart. A személyi jövedelemadót (Income Tax) Angliában is a munkáltató vonja le az alkalmazott béréből, azonban gyakran előfordul, hogy túl sok adót vonnak le. Ilyen esetekben felmerül a kérdés, hogy az adó visszaigénylés Angliában hogy működik?

Az adómentes éves kereseti határok az adott adó évekre vonatkozóan: 2011/12-ben £7475, 2012/13-ban £8105, 2013/14-ben £9440, 2014/15-ben £10.000, 2015/16-ban £10.600 és 2016/17-ben £11,000. Az ezen felüli kereseteken 20% az adó. A munkavállalók Angliában gyakran több adót fizetnek, mint amennyi a keresetük alapján indokolt lenne. Ennek különböző okai lehetnek, többek között:

 • ha a munkáltató nem a helyes adó kódot használja,
 • ha több mint 1 munkahelyed van,
 • ha új munkahelyed van és/vagy nem adtad le az előző munkahelyedtől kapott P45 nyomtatványt az új munkáltatónak,
 • ha “C”-t jelöltél be a P46 belépő nyomtatványon,
 • ha frissen érkeztél az Egyesült Királyságba és még nincs NI számod vagy nincs meg a helyes adóbesorolásod, adó kódod,
 • ha teljes idős (full time) munkából részidős (part time) munkára váltottál,
 • ha nem dolgoztál egy teljes adó évet végig,
 • ha egyéni vállalkozó voltál és alkalmazott lettél.

Hol találod meg az adó kódot (tax code)? A fizetési papírodon (payslip) megtalálod.

Mi a helyes adó kód? A standard tax code 2015/2016 évre 1060L, a 2016/2017-es adóévre vonatkozóan 1100L.

Honnan tudhatod meg, hogy emergency tax code-ban vagy-e? Általában van egy elő-vagy utótagja az emergency code-nak. Ez lehet pl. W1, M1, BR, X, WK1, MTN1. Például: 1060L W1 Ha ezen kódok valamelyikét látod a payslip-en, nagy valószínűséggel 20% adót vonnak a fizetésedből.

Mit tehetsz, ha úgy gondolod, nem a helyes adó kódban vagy? Vedd fel a kapcsolatot a HMRC-vel az itt található elérhetőségek valamelyikén. Ezen az oldalon online is be tudod jelenteni nekik, hogy szerinted nem a megfelelő adó kódban vagy. Ha inkább élő szóban szeretnél beszélni velük, hívd a Tax Helpline segélyvonalat az alábbi telefonszámon: 0300 200 3300. Az NI számod legyen kéznél, mert kérni fogják. Kérd meg őket, hogy ellenőrizzék le és küldjék el neked és a munkáltatódnak a helyes adó kódot.

Mikor és meddig igényelheted vissza az adót? Az adóév végén, tehát április 5-e után nyújthatod be a kérelmedet. Ha már nem dolgozol az országban, 5 évre visszamenőleg (az adóév végétől számított 4 éven belül) bármikor kérheted az adó visszatérítést az adóhatóságtól (HMRC). Például a 2012-13-es adóévre vonatkozóan 2017. április 5-ig nyújthatsz be kérelmet.

Az adó visszaigénylés Angliában hol és hogyan intézendő? A többlet adó vissza igényelhető a brit adóhatóságtól. Ha feltételezed, hogy túl sok adót fizettél az angol adóhatóságnak (HMRC) vedd fel velük a kapcsolatot a következő elérhetőségek valamelyikén:

 • Telefonon hívhatod a Tax Helpline segélyvonalat: 0300 200 3300 Külföldről: +44 135 535 9022 elérhető hétfőtől péntekig 8-20 óra között és szombaton 8 és 16 óra között. Legyen kéznél az NI számod, a Tax Reference számod és a P45 és P60 nyomtatványaid. Jegyezd fel az időt, hogy mikor hívtad őket, az ügyintéző nevét akivel beszéltél és hogy mit mondott.
 • Online igénylést nyújthatsz be a következő kormányzati oldalon: https://www.gov.uk/claim-tax-refund – itt szükséged lesz a munkáltatód PAYE reference számára, ezt általában a payslippeden vagy a P45/P60-as nyomtatványokon megtalálod. Ha nem találnád, a munkáltatódtól tudod elkérni, kötelesek oda adni.
 • Levelet írhatsz a következő címre: Pay As You Earn HM Revenue and Customs BX9 1AS United Kingdom. A levélbe írd bele a teljes neved, címed, NI számod és a munkahelyed adatait-beleértve a dátumokat, hogy mettől meddig dolgoztál ott és a bevételedet. Ha bármilyen állami juttatást kaptál, írd bele a levélbe, hogy mit, mennyit és milyen időközönként kaptad azt. Magyarázd meg, hogy miért gondolod, hogy jogosult vagy adó visszatérítésre. Add meg a banki adatokat, ahová a visszatérítést kéred. Jól látható helyre írd oda: “Repayment Claim”, így jó esély van rá, hogy gyorsabban bírálják el a kérelmedet. Ne felejtsd el dátumozni és aláírni a levelet. A levél mellé csatold az eredeti P45 és/vagy P60 nyomtatványokat. (A P45 nyomtatványt akkor kapod, ha az adott adó év közben megszűnt a munkaviszonyod. A P60-as nyomtatványt minden adó év végén kapod meg a munkáltatódtól.) A levélből tarts meg 1 példányt magadnak és a HMRC címére biztosítottan add fel a borítékot.

Amennyiben új egyéni vállalkozó vagy, a következő elérhetőséget használd: Newly Self-Employed Helpline: 0300 200 3504.

Ha megszűnt a munkahelyed és már nem szeretnél újra munkába állni, de előreláthatóan legalább 4 hétig nem fogsz dolgozni és nem igényelted a következő benefiteket: Jobseeker’s Allowance, taxable Incapacity Benefit, Employment and Support Allowance, Carer’s Allowance – ebben az esetben a következő elérhetőséget használd az adó visszaigényléshez: https://www.gov.uk/government/publications/income-tax-claiming-tax-back-when-you-have-stopped-working-p50 Töltsd ki a P50 nyomtatványt és az összes fent leírt nyomtatvánnyal és levéllel együtt küldd el az alábbi címre: Pay As You Earn HM Revenue and Customs BX9 1AS United Kingdom.

Ha időközben haza költöztél, vagy a közeljövőben tervezed el hagyni az országot, a következő elérhetőségeket használd: https://www.gov.uk/government/publications/income-tax-leaving-the-uk-getting-your-tax-right-p85. Töltsd ki a P85 nyomtatványt és az összes egyéb fent leírt nyomtatvánnyal és levéllel együtt küldd el az alábbi címre: Pay As You Earn HM Revenue and Customs BX9 1AS United Kingdom.

Mennyi időn belül kapod meg a visszaigényelt többlet adót? A kérelem benyújtása után a HMRC fel fogja veled venni a kapcsolatot. Az adó visszaigénylés Angliában általában néhány hetet vesz igénybe. 5 héten belül kapod meg a vissza járó összeget a bankszámládra, vagy ha az igényléskor nem adtál meg bankszámlaszámot, csekken küldik.

A folyamat felgyorsítható, ha bankszámlára kéred a pénzt. Ha nem rendelkezel bankszámlával, megnevezhetsz egy meghatalmazottat is a kérelmedben (nominate) akinek a bankszámlájára utalhatnak vagy csekket küldhetnek. Ha a HMRC úgy látja, hogy neked nem jár visszatérítés, ezt megírják neked indoklással. Bővebb infó a brit kormányzati oldalon olvasható: https://www.gov.uk/claim-tax-refund/overview.


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .