A várakozásoknál lassabban nőtt a brit gazdaság teljesítménye júliusban

A várakozásoknál lassabban növekedett a brit gazdaság teljesítménye júliusban, a nyár közepével zárult három hónapban pedig stagnált a brit hazai össztermék (GDP) értéke.

A brit statisztikai hivatal (ONS) hétfőn ismertetett első becslése szerint júliusban 0,2 százalékkal emelkedett a GDP az előző hónappal összevetve.

Júniusban meredek, 0,6 százalékos havi összevetésű visszaesést mértek a brit gazdaságban, és az elemzői előrejelzések azt valószínűsítették, hogy erre vetítve a júliusi növekedési ütem megközelítheti a fél százalékot.

A statisztikai hivatal beszámolójából kitűnik, hogy a brit GDP-n belül 80 százalékos súllyal szereplő szolgáltatási szektor bruttó kibocsátása júliusban 0,2 százalékkal csökkent, és ez okozhatta a várttól elmaradó növekedést.

Az ONS hétfői tájékoztatása szerint a júliussal véget ért három hónapban nem változott, tavaly júliushoz képest 2,3 százalékkal emelkedett a brit gazdaság teljesítménye az idei hetedik hónapban.

A statisztikai hivatal számításai szerint a brit hazai össztermék júliusban 1,1 százalékkal volt magasabb, mint 2020 februárjában, a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék.

A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

A brit jegybank monetáris tanácsa legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint a brit gazdaság az idei negyedik negyedévtől recesszióba kerül, és a recesszió a jövő év egészére áthúzódik.

A Bank of England szerint ugyanis az évtizedek óta nem mért tíz százalék felett járó infláció környezetében a háztartások reáljövedelme várhatóan meredek ívben zuhan, és emiatt a brit hazai össztermék 2022 negyedik negyedéve és 2023 negyedik negyedéve között valószínűleg minden egyes negyedévben visszaesik.

Londoni elemzői előrejelzések szerint nem zárható ki, hogy a múlt héten elhunyt néhai uralkodó, II. Erzsébet királynő halála után kezdődött gyászidőszak, illetve a temetés napjára meghirdetett munkaszüneti nap hatásaként a recesszió vártnál még előbb kezdődhet.

A brit jegybank azonban ennek ellenére évtizedek óta nem tapasztalt ütemű kamatemelési ciklusba kezdett, éppen az ugyancsak több évtizede nem mért sebességű infláció miatt.

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – tavaly december 16-án kezdte a szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról, és eddig 1,75 százalékra emelte alapkamatát.

 

Exit mobile version