A KRESZ szabálya szerint, hogy ha nem viselsz napszemüveget a volán mögött, az bírságot vonhat maga után

Beköszöntött a nyár, de egy autós szakértő arra figyelmeztet, hogy a fényes időjárás „katasztrófát” jelenthet a sofőrök számára

Figyelmeztették a sofőröket, hogy ha nem viselnek napszemüveget a volán mögött, az hatalmas pénzbírsággal sújtható.

Andrew Jervis, a ClickMechanic munkatársa a következőket mondta: “Sokan örülünk majd néhány napsütéses napnak, de ez katasztrófát okozhat a felkészületlen autósoknak. Mindannyiunk felelőssége, hogy körültekintően és odafigyeléssel vezessünk, és mindennek tudatában kell lennünk, ami befolyásolhatja az erre való képességünket.

“A napfény tükröződésében gyakran nehéz vezetni, mivel ez befolyásolhatja az útviszonyokról alkotott képünket, míg a felhő mögül egy váratlan rövid fénykitörés valóban károsíthatja a látást. Rosszabb lehet, ha az utak vizesek egy-egy eső után, a napfény a tócsákról visszaverődik a szemünkbe.

“Fontos, hogy vigyázzunk a napfény tükröződésének káros hatásaira vezetés közben, legyen szó napszemüveg viseléséről, a fényes tárgyak eltávolításáról a műszerfalról vagy a napellenzők leeresztéséről.”

Az AA a tükröződést említette a közúti közlekedési balesetek egyik fő okaként, és kijelentette, hogy “a megfelelő napszemüveg megakadályozhatja ezt”. Azonban annak eldöntése, hogy melyik napszemüveget viseld, trükkös téma, mivel büntetést kaphatsz a viselt típus miatt – és akkor is, ha úgy döntesz, hogy egyáltalán nem viseled.

Nem törvényi előírás, hogy napszemüveget kell viselni világos időben, de a rendőrség továbbra is úgy ítélheti meg, hogy „kellő körültekintés és odafigyelés nélkül vezetsz” a KRESZ 237. szabálya miatt. A törvény „Meleg időjárás” szakasza kimondja, hogy a járművezetőknek le kell lassítaniuk vagy le kell állniuk, ha „éles napfény vakítja el őket”, ami azt jelzi, hogy a járművezetőknek napsütéses napon szemüveget kell viselniük.

Ez a szabálysértés 100 GBP helyszíni bírsággal és három ponttal jár a jogosítványon. Azoknak a sofőröknek, akik ezt megkérdőjelezik és veszítenek, a bírság, súlyosságtól függően 5000 GBP-ra emelkedhet.

Az AA konzultált a The Federation of Manufacturing Opticians-szal, hogy tanácsot kérjen arról, milyen napszemüveget viseljenek a járművezetők vezetés közben. A vezetés során a lencsékkel szemben támasztott két alapvető követelmény az, hogy a látásnak tisztának kell maradnia, és elegendő fénynek kell jutnia a szemhez, hogy megfelelően láthass.

Az autós szövetség figyelmeztetett, ez azt jelenti, hogy napszemüveg viselésével is megszegheti a KRESZ-t. Hozzátette: “Az általános használatra árult napszemüvegek túl sötétek lehetnek a vezetéshez. Ráadásul a divatos keretek elhomályosíthatják a perifériás látást, ha nem megfelelő stílusúak, ezért a legjobb, gondosan megválasztani a napszemüveget.

A vezetéshez alkalmas AA állapotú napfénylencsék 2 fő kategóriába sorolhatók: “fix” és “változható” árnyalatú. A rögzített árnyalat „ugyanazon sötétségben marad, függetlenül attól, hogy mennyire napos vagy sötét van”, a változó árnyalat pedig „megváltoztatja árnyalatsűrűségét, ha bizonyos típusú fénynek van kitéve”.

Minden napszemüvegnek viselnie kell a CE-jelölést, és meg kell felelnie a BS EN 1836:2005 európai szabványnak.

Az AA legjobb tippjei, hogy milyen napszemüveget kell viselned vezetés közben:

Exit mobile version