A háztartások 6000 GBP értékű lakásfelújítási támogatásra pályázhatnak május 23-tól

Photo by Roselyn Tirado on Unsplash

Az otthonukat felújítani kívánó háztartások mától ingyenes pénzbeli támogatásra pályázhatnak, legfeljebb 6000 GBP értékben.

A kormány elindította a kazánkorszerűsítési programot, hogy segítsen az embereknek a régi gázfűtést újabb, zöldebb technológiára cserélni.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében hamarosan betilthatják a gázkazánokat.

Annak érdekében, hogy az embereket zöldebb megoldásokra ösztönözze, a kormány támogatásokat ajánl fel hőszivattyúk telepítéséhez, hogy segítse a költségek fedezését.

A hőszivattyúk környezetbarátabb megoldást jelentenek a fűtésre, és csökkenthetik az energiaszámlákat is.

Kicsit úgy működnek, mint egy fordított hűtőszekrény, hőt vonnak ki a kinti levegőből, és azt pumpálják az otthonokba.

Kétféle levegős hőszivattyú létezik, levegő-víz rendszer és levegő-levegő rendszer.

Léteznek olyan talajhőszivattyúk is, amelyek a föld alól veszik ki a hőt úgy, hogy csövekben szivattyúzzák át rajta a vizet.

Az Energy Helpline szerint a levegős szivattyúk általában olcsóbbak, a beszerzési és telepítési költségek 8000 és 14000 GBP között mozognak.

A talajhőszivattyúk sokkal drágábbak, 15 000 GBP és 25 000 GBP között vannak, bár az áruk az fűteni kívánt otthon méretétől függ.

A költségek segítésére a kazánkorszerűsítési program keretében lehet támogatást igényelni, amely május 23-tól nyílik meg.

Akár 6000 GBP-t is kaphat egy pályázó egy földi hőszivattyú költségének fedezésére, vagy 5000 GBP-t egy levegős hőszivattyú esetén.

Pénzt takaríthatsz meg akár 5000 GBP értékű biomassza kazánnal, amely természetes anyagokat, például fapelletet használ a fűtéshez és a melegvízellátáshoz, ha vidéken élsz.

Minden támogatás fordítható akár magának a készüléknek a költségére akár a telepítési költségek fedezésére –  a pénz vissza nem térítendő.

Ha a hőszivattyú vagy kazán ennél többe kerül, akkor a költség fennmaradó részét magadnak kell fedezned.

Ez a készpénz azt jelenti, hogy tulajdonképpen hasonló összeget kell kifizetned ahhoz az összeghez, amit egy hagyományos gázkazán beszerelése esetén fizetnél, ami 500 és 1500 GBP között lehet.

A háztartások hosszú távon profitálhatnak a hőszivattyú felszereléséből, mivel akár 1975 GBP-t is megtakaríthatnak, ha gázkazánt hőszivattyúra cserélik.

A rendszer mostantól 2025-ig áll rendelkezésre Angliában és Walesben, és a jogosultsághoz birtokolnod kell azt az otthont, amelyben tartózkodsz.

Közvetlenül nem kapod meg a készpénzt, keresned kell egy, a rendszerben regisztrált hőszivattyú-szerelőt, aki a nevedben kérvényezi a támogatást.

Ezt követően az összeget levonják majd a munkadíjból.

Exit mobile version