A Brit-Magyar kettős állampolgárság előnyei

 TransferWise

A közelmúltban megjelent cikkünk után rengetegszer tettétek fel nekünk ezt a kérdést, amit itt szeretnénk megválaszolni.

Mi az előnye a Brit állampolgárságnak? 

A kérdés jogosan merül fel mindenkiben, hiszen se pénzben, se időben, se tanulásban nem kevés, amit le kell tenni az “asztalra”. Miért is jó ez neked hosszabb távon? Megéri-e a pénzt, időt, tanulást?

Nos, talán a legnagyobb előnye a kettős állampolgárságnak, hogy mivel mindkét országban állampolgárnak minősülsz, nem kell “elszenvedned” azokat a hátrányokat, amiket a külföldi állampolgárok rendkívül sokszor átélnek – legyen szó akár munkavállalásról, támogatások igényléséről vagy akár külföldi utazásról. Egy állás pályázatra két minden szempontból megfelelő jelölt közül nyilván a brit állampolgárt veszik fel és nem a külföldit. Ami az utazást illeti, lényegesen könnyebben és gördülékenyebben léphetünk be nem EU-s országba, például az USA-ba brit állampolgárként. A kettős állampolgárt mindkét állam saját állampolgárának tekinti és ugyanolyan elbánásban részesíti, mint a többi állampolgárát.

Brit állampolgárságA Brit-Magyar kettős állampolgárság előnyei közé sorolhatóak az alábbiak:

  • A szabad mozgás és a tartózkodás joga az államban
  • Szavazójog és választhatóság
  • Jog a szociális juttatásokhoz
  • Zökkenőmentesebb gazdasági kapcsolatok kialakításának lehetősége
  • A munkavállalási akadályok elhárítása
  • A mozgásszabadság kiteljesedése

Nagy-Britannia választások előtt áll, ahol döntés fog születni arról, hogy az Európai Unióban maradjanak-e vagy kilépjenek onnan. Ezt a népszavazást már 2016 nyarán megtarthatják. Kilépés esetén a brit és a brit-magyar kettős állampolgároknak nincs félnivalójuk, ugyanúgy élhetik tovább a megszokott angliai életüket mint eddig, míg egy magyar állampolgár kizárólag munkavállalói vízummal dolgozhat tovább az Egyesült Királyság területén, hiszen az EU által biztosított szabad munkavállalási joga megszűnne. Ha valamilyen oknál fogva a magyar állampolgár nem kap vízumot, illegális bevándorlóként se a munkája, se a lakás megoldása nem lesz biztos és bármikor haza deportálhatják.

A fentiek alapján mindenki maga döntse el, hogy szeretne-e brit állampolgár és az Egyesült Királyság teljes jogú tagja lenni, vagy sem. 2013-ban több mint 800 magyar vált brit állampolgárrá, talán nem véletlenül. A mi véleményünk az, hogy ha továbbra is az Egyesült Királyság területén szeretnél élni és dolgozni bevándorlási korlátozások nélkül, akkor jobb ha bebiztosítod magad stabil munkahellyel, nyelvtudással, dokumentumokkal és az állampolgárság megszerzésével.


  • Pénzt küldenél külföldre? Feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzésünket.
  • Ha szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni, kérlek like-old a facebook oldalunkat:

 TransferWise
Rita Somlai
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .