A brit kormány nem tervezi a Brexit leállítását

A brit kormány kedd esti válaszában közölte, hogy nem kívánja visszavonni a Brexit-folyamat elindításáról hozott döntését. Annak ellenére sem, hogy milliók írták alá az ezt követelő hivatalos petíciót.

Kedd estig 5,8 millióan írták alá a brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívást, amely követeli, hogy a kormány vonja vissza a Brexit-folyamat elindításról szóló döntést, és az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A szavazásra jogosult felnőtt brit lakosság 11 százaléka írta alá eddig a felhívást, ami rekord a hasonló hivatalos petíciós kezdeményezések történetében. Az aláírások száma óránként továbbra is több ezerrel növekszik.

A brit Brexit-ügyi minisztérium kedd este kiadott közleménye szerint a kormány továbbra is szilárdan kitart azon álláspontja mellett, hogy nem vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, vagyis a kilépési folyamat elindításáról két éve tett bejelentését.

Elmondásuk szerint tiszteletben kívánják tartani a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás eredményét.

A tárca közleménye szerint a kormány elismeri, hogy a Brexit törlését követelő petíció aláíróinak száma “jelentős”.

Ugyanakkor a 2016-os népszavazáson a választásra jogosult polgárok csaknem háromnegyede részt vett, és közülük 17,4 millióan szavaztak arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A minisztérium szerint ez a legnagyobb demokratikus felhatalmazás, amelyet brit kormány valaha is kapott.

Mindemellett a 2017-es parlamenti választásokon a résztvevők több mint 80 százaléka olyan pártokra voksolt – beleértve az ellenzéket -, amelyeknek választási programjában szerepelt a kötelezettségvállalás az EU-tagságról tartott referendum eredményének tiszteletben tartására.

A közlemény szerint a brit kormány tartja magát e kötelezettségvállaláshoz.

A kilépésről hozott döntés visszavonása ugyanis a brit népnek tett ígéret megszegése lenne, amely helyrehozhatatlan károkat okozna a közbizalomban.

A brit parlament április elsején vitatja meg az említett petíciót. (MTI, BBC)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Exit mobile version