A brit kormány a brit jogosítványok cseréjét javasolja a más EU-országok lakosainak

A brit kormány azt javasolja a Nagy-Britanniában kiállított gépjárművezetői jogosítványok tulajdonosainak, hogy ha más EU-országokban élnek, a lehető leghamarabb cseréljék ki vezetői engedélyüket a fogadó ország által kibocsátott jogosítványra.

A brit közlekedési minisztérium útmutatása szerint ha az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről kidolgozott megállapodás életbe lépése nélkül távozik márciusi végén az Európai Unióból, a brit jogosítványok más uniós országokban élő tulajdonosait járművezetői vizsga letételére kötelezhetik fogadó országuk hatóságai, annak fejében, hogy a Brexit után is vezethessenek az adott EU-országban – írja az MTI.

A minisztérium szerint azoknak, akiknek brit jogosítványuk van, és az Unió más országaiban laknak, a lehető leggyorsabban meg kellene szerezniük annak az országnak a jogosítványát, ahol jelenleg élnek.

Feltételezhető ugyanis, hogy a brit kilépés március 29-i időpontjához közeledve az igények gyarapodnak, s így hosszú átfutási idővel és késedelmekkel kell számolni.

A továbbra is Nagy-Britanniában élő, brit jogosítvánnyal vezető autósoknak megállapodás nélküli Brexit esetén nemzetközi járművezetői engedély kiváltására lehet szükségük ahhoz, hogy az EU-tagállamokban is vezethessenek.

A brit kormány az elmúlt néhány hétben több hasonló, felkészítő célú tájékoztatót tett közzé megállapodás nélküli Brexit esetére.

Megállapodás nélküli Brexit esetén az uniós tagországok a brit járművezetői jogosítványok érvényességét sem feltétlenül ismernék el.

Más EU-tagországban mintegy 1,3 millió brit él, őket ez ugyanúgy érintheti, mint a korábban Angliában élt, de azóta már hazaköltözött magyarokat.

Érdemes figyelembe venni, hogy egyszerre csak 1 EU-s jogosítvánnyal rendelkezhetünk. Ezt a vezetői engedélyt minden esetben attól az államtól kell igényelni, ahol életvitelszerűen élünk.

Azok a Magyarországon élő magyarok, akik jelenleg brit vezetői engedéllyel rendelkeznek, az okmányirodában kérelmezhetik a cserét.

Attól függően, hogy a korábbi magyar jogosítványuk orvosi alkalmasságija érvényes-e még, – amit a hivatal ellenőríz – szükség lehet új, egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi véleményre.

Az okmányirodában fizetendő díj 2019-ben 4000 Forint, az esetleges orvosi szakvélemény költsége kortól függően 1700 és 7200 Forint között mozog.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .