A brit királynő hivatalos születésnapi ünnepsége

Annak ellenére, hogy valójában április 21-én látta meg a napvilágot, a brit királynő hivatalos születésnapi ünnepsége hagyományosan június második szombatján lesz Londonban. Ha idén június 17-én odalátogatunk, akár a híres Trooping the Colour fesztivált is élőben csodálhatjuk meg.

A tavalyi év II. Erzsébet 90. születésnapja jegyében telt. Még le sem csengett az áprilisi ünnepségsorozat, újrakezdődött az egész júniusban. Az ilyen kerek évfordulókat leszámítva azonban őfelsége az áprilisi születésnapot inkább szűk családi körben szereti tartani, a széles nyilvánosságnak pedig a nyári programokat tartja fenn.

De miért nem lehet a valódi évfordulót ünnepelni? Az ok – nem meglepő módon – az angol időjárásban keresendő. Az első uralkodó, aki nyilvánosan ünnepelte a születésnapját, II. György volt 1748-ban. Sajnos azonban ez a nap novemberre esett, ami errefelé nem éppen ideális időpont a szabadtéri rendezvények tartásához. György ezért úgy döntött, összevonja az ünnepséget a hagyományos katonai felvonulással, a Trooping the Colourral. Utódai követték a példáját, így második Erzsébet is inkább nyáron tartja a születésnapját az ilyen szempontból kockázatos április helyett.

Aki ilyenkor látogat Londonba, évszázados hagyományú, jellegzetesen brit ünnepségsorozat közepén találhatja magát. A hadtestek felvonulásának szokása a 17. századra, II. Károly idejéig nyúlik vissza. Azóta a világháborús évek és egy 1955-ös sztrájk kivételével minden évben megtartják. Célja a szórakoztatás mellett az volt, hogy a csapatokban tudatosuljon, melyik az ő zászlajuk, lelkileg is azonosuljanak vele, és a harc során ne bizonytalanodjanak el, hova is tartoznak.

A rendezvény során a katonák végigvonulnak az utcán, egy pontján pedig a királynő hintóján kihajt a Buckingham Palotából, hogy szemlét tartson a csapatai felett. Amikor visszatér a palotába, díszsortűzzel köszöntik: 41 lövést adnak le a Hyde Parkban, 21-et a Windsori Nagy Parkban és 62-t a Towernél. Ezután az egész királyi család a gyerekekkel együtt kiáll a Buckingham Palota erkélyére, onnan integetnek a tömegnek és csodálják meg a repülős bemutatót.

Az ünnepségre bejutni nem egyszerű. Minden év januárjában és februárjában lehet beadni az igénylést, ezután egy bizottság dönt, kinek adnak jegyet. Legfeljebb hármat lehet venni darabját 35 fontért. A szerencsés nyerteseknek szigorú öltözködési szabályoknak kell megfelelniük a nagy napon: akin farmert látnak, be sem engedik. (A pontos részletek itt).

Akkor sem kell azonban elkeseredni, ha nem sikerült az igénylés, vagy nincs rá családilag 105 fontunk. A felvonulás két főpróbája, a Major General’s Review és a Colonel’s Review már 10 fonttól elérhető. Ezeket a rendezvényt megelőző két szombaton tartják, és ugyanúgy igénylét kell rájuk benyújtani, mint a fő programra. A Trooping the Colour napján pedig reggel 9-től ingyenesen csatlakozhatunk a bámészkodók tömegéhez a Mallon és a St. James Parkban.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.