A Brexit-megállapodás alapelveit jóváhagyta a londoni alsóház

Kedd este jóváhagyta a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit. Ezzel lehetővé tette, hogy az egyezmény a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen.

Az öt és fél órás vita után megtartott első szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak az új Brexit-megállapodásra.

Ezután azonban a képviselők leszavazták a megállapodás ratifikációjára kidolgozott kormányzati menetrendet. Johnson bejelentette, hogy a kormány szünetelteti a ratifikációs folyamatot. Egészen addig, amíg az EU döntést nem hoz a Brexit elhalasztását indítványozó brit kezdeményezésről.

Mindezek után kérdésessé vált, hogy az Egyesült Királyság jövő csütörtökön kilép-e az Európai Unióból, legalábbis rendezett módon.

Ez még korántsem a végszavazás a múlt héten elért Brexit-megállapodásról. Az egyezség ratifikálását célzó törvénytervezetnek – ha és amikor a ratifikációs folyamat újraindul – az alsóházban és a felső kamarában, a Lordok Házában is több további tárgyalási szakaszt meg kell járnia.

A tegnapi szavazásnak különös jelentőségét az adja, hogy a Brexit-folyamat kezdete óta a londoni alsóház most először szavazott meg egy olyan megállapodást, amely a kilépési feltételeket rögzíti.

Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti Brexit-egyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták az akkori tervezetet.

Boris Johnson kormánya – tekintettel a közeli, jövő csütörtökön esedékes Brexitre – rendkívül feszes menetrendet terjesztett be a megállapodási törvénytervezet tárgyalására.

Ennek alapján – ha a képviselők kedden ezt a programindítványt jóváhagyták volna – a tervezet második és harmadik olvasatbeli alsóházi elbírálása akár csütörtökre befejeződhetett volna, és a törvényjavaslat a felső kamara, a Lordok Háza elé kerülhetett volna.

Az eljárási programindítványt azonban számos képviselő élesen bírálta. Érveik között szerepelt többek között az, hogy egy ilyen terjedelmű és ennyire bonyolult jogszabálytervezetet nem lehet gondosan áttanulmányozni és elbírálni 3 nap alatt.

A Brexit-feltételekről szóló törvénytervezet 115 oldalas. A kapcsolódó, az egyes pontok által érintett és potenciálisan módosítandó egyéb jogszabályokkal együtt terjedelme meghaladja a 400 oldalt.

A Downing Street jelezte, hogy ha a londoni alsóház a menetrendet elveti, a kormány a Brexit-megállapodás törvénybe iktatásának egész tervezetét visszavonja és elkezdi az előrehozott választások előkészítését.

Johnson a ratifikációs menetrend 322-308 arányú leszavazása után nem jelentette be a Brexit-megállapodás törvénytervezetének visszavonását. Közölte: tárgyalásokat kezd az EU-tagországokkal arról, hogy mik a további szándékaik. Amíg nincs döntés, a brit kormány szünetelteti a ratifikációs folyamatot. Johnson ezzel arra utalt, hogy szombaton kezdeményeznie kellett az Európai Tanácsnál a Brexit halasztását 2020. január 31-ig.

Ezt egy ellenzéki kezdeményezésű, szeptemberben elfogadott törvény írta elő. A törvény szombatig adott lehetőséget a Brexit-megállapodás parlamenti elfogadására, vagy arra, hogy a parlament engedélyezze a megállapodás nélküli Brexitet.

Szombatig egyik feltétel sem teljesült. Johnson a törvény alapján szombat éjjel levélben értesítette Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét arról, hogy London a Brexit halasztását kéri.

Ezt a levelet azonban nem írta alá. Mellékelt viszont még egy levelet és egy magyarázó dokumentumot. Ezekben kifejti, hogy csak a parlament által alkotott törvényt teljesíti a halasztás kérésével. Valójában károsnak tartaná, ha az EU teljesítené ezt az indítványt.

A menetrend leszavazása után a brit kormányfő egyenes utalást tett a Brexit halasztására. Így fogalmazott: kormánya változatlanul az október 31-i kilépést pártolja, és ő ezt közli az uniós vezetőkkel is. Csalódással veszi azonban tudomásul, hogy a Ház ismét a “késleletetésre” voksolt, ahelyett, hogy megszavazta volna a menetrendet, amely garantálta “volna” az október 31-i kilépést a Brexit-megállapodás alapján.

Johnson szerint a kormány akkor jár el felelősen, ha felgyorsítja a felkészülést a megállapodás nélküli Brexit lehetőségére. “Így vagy úgy, de kilépünk az EU-ból, mégpedig azzal a megállapodással, amelyet a Ház éppen most hagyott jóvá.” (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .