A becsült ár tízszereséért, másfél millió fontért kelt el a 18. századi kínai váza

Forrás: MTI

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, egy angliai konyhából került elő az a Csing-dinasztia korából származó ősi kínai váza, amelyért végül másfél millió fontot (680 millió forintot) adott egy telefonos licitáló szerdán a berkshire-i Dreweatts aukciósház árverésén.

A vázát eredetileg 100-150.000 font körüli értékre becsülték, és ahogy Mark Newstead, az aukciósház ázsiai szakértője elmondta, élénk volt az érdeklődés a műtárgy iránt Kínából, Hongkongból, Amerikából és Nagy-Britanniából is, annyira, hogy végül komoly licitharc után nyerte el a vázát egy külföldi telefonáló.

A ritka festett vázát az 1735 és 1796 között uralkodó Csien-lung kínai császár számára készítették. Az 1980-as években néhány száz fontért egy brit sebész vette meg, majd odaadta a fiának, aki nem sejtve, hogy milyen értékes, a konyhájában tartotta.

Newstead, aki az ázsiai kerámiaművészet szaktanácsadója a Dreweatts-ben, így nyilatkozott: „Az 1990-es években vendégként jártam a házban egy ebéden a feleségemmel. Meglepődtem, amikor megláttam a vázát a konyhában, és azt mondtam: „Azt hiszem, ez valami nagyon jó”, de nem vettem fel és nem vizsgáltam meg, mert az nem lett volna helyénvaló.

„A sebész csak dísznek vette. Nincs róla számlánk, de a lánya meglehetősen biztos abban, hogy valamikor 1988 és 1993 között vásárolta. Nagyon örülünk az eredménynek. Ez mutatja, hogy mekkora a kereslet a világ legjobb porcelánjai iránt.”

A vázát, amelynek a nyakán van egy repedés, a Qianlong-korszakban dolgozó kézművesek „kreativitásának bizonyítékaként” írták le, akik különböző, egzotikus stílusú zománcozási technikákat alkalmaztak a császár ízlésének kielégítésére.

A különböző színek eléréséhez legalább három égetésre volt szükség a kemencében, beleértve a kobaltkék 1200 C feletti hőmérsékletét is.

Exit mobile version