9 kreatív ötlet a stresszmentes költözéshez

Egy költözés kapcsán, legyen az a szomszéd szoba vagy egy másik földrész, ne legyenek hiú ábrándjaink, hiszen amellett hogy izgalommal és boldogsággal, bizony kisebb-nagyobb stresszel is jár. Azonnal használható tippjeink, kreatív ötleteink segítségével a stresszmentes költözéshez könnyedén készíthettek ti is tuti haditervet.

Az első, kissé talán elcsépelt tanács, hogy költözés előtt szelektáljunk, lomtalanítsunk. Bármilyen közhelynek tűnik, van benne igazság. Legyünk szigorúak és szabaduljunk meg azoktól a tárgyaktól, amelyekre eddig sem volt szükségünk.

A ruhákat, amelyeket már egy éve nem vettünk föl, ezután sem fogjuk hordani. És tapasztalatból tudom, hogy az utazások alatt begyűjtött szórólapok és magazinok nélkül is lehet boldogulni az új lakásban.

Ezután jöhetnek a tároláshoz szükséges eszközök, dobozok, táskák, kukazsákok, szatyrok. Szerezzünk be mindegyikből eleget, meg egy kicsivel többet. Jól fognak jönni, mindegyik jó lesz majd valamire.

Ha bőven van helyünk, akár a költözésig a tároláshoz, akár a költöztetés során használt járműben, akkor a dobozok a legpraktikusabbak. Ha viszont várható, hogy hely szűkében leszünk, akkor jól jönnek a hipermarketek erősebb bevásárló táskái és a kisebb-nagyobb táskák, amelyekkel ki tudjuk majd tölteni a légüres tereket.

Személyes kedvencem a vákuumozható tárolózsák. Egy költözéskor maga a csoda. Egyszerű porszívóval a felére csökkenthetjük a takarók, kabátok, ruhák méretét. Azonban ha el akarjuk kerülni, hogy minden nap újra kelljen vákuumoznunk, akkor a levegő kipréselését hagyjuk közvetlenül a költözés előtti időpontra.

Csináljunk túlélő készletet. Jól fog jönni a költözéskor és az első napokban, amikor minden dolgunk dobozokban meg zsákokban lesz. Pakoljunk úgy, mintha egy nyaralásra csomagolnánk.

Legyenek benne tisztálkodási szerek, gyógyszerek, néhány váltás ruha és minden olyan egyéb, ami a hétköznapokban nélkülözhetetlen. Evőeszköz, műanyag tányér, pohár és hasonló hasznos holmi aranyat fog érni.

Időben kezdjük el szervezni a költözést. Saját autóval oldjuk meg vagy bérelni kell? Szükség lesz utánfutóra? Költöztető cég jöjjön vagy barátok fognak segíteni? Ha szakemberekre bízzuk a munkát, akkor reménykedhetünk abban, hogy rutinosan, gyorsan és kármentesen megoldódik a helyzet.

Ha a költséghatékonyabb módot választjuk és barátokat hívunk, akkor számítsunk rá, hogy jobban elhúzódik majd a munka, ezért nem árt, ha enni és innivalóról is gondoskodunk. S még egy fontos dolog, ne feledjük, kölcsön kenyér visszajár.

Mindenki tudja, az éhség nagy úr. A költözés előtti napon gondoskodjunk a másnapi enni és innivalóról. Legyen az pizza, szendvics vagy bármi más, ne a költözés kellős közepén kelljen azon gondolkodni, hogy mit is együnk, igyunk. Ne kelljen boltba rohanni, és főleg ne tervezzünk aznapra főzést, lesz elég dolgunk így is.

A költözés napjára már legyen minden összepakolva, becsomagolva, feliratozva. Pont ide illik egy régi közmondásunk: Ne akkor abrakolj, mikor indulni kell.

Akár költöztetők jönnek, akár a barátok, ne azzal teljen az idő, hogy a csomagolásra várnak. A túlélő pakkot azonban még véletlenül se bízzuk rájuk, az maradjon a mi hatáskörünk.

Ha megvagyunk, minden csomagunk, bútorunk szerencsésen átért az új helyére, gondolhatnánk, hogy túl vagyunk a nehezén. De az igazság az, hogy lesz még bőven dolgunk.

Ne akarjuk azonban megváltani a világot a költözés napján. Lesz időnk rá bőven, hogy megtaláljuk mindennek a megfelelő helyet.

Jó ötlet lehet a túlélő csomagba rejteni valamit, ami jól fog esni a fárasztó költözés után. Legyen az egy üveg finom bor, egy doboz chips vagy egy kis csoki. Sokat fáradoztunk az elmúlt időszakban, jutalmazzuk meg magunkat méltóképpen.

Ne halogassuk sokáig a kicsomagolást, jobb túlesni rajta. A költözést követő néhány nap illetve hét arról fog szólni, hogy semmit sem találunk, de még mindig jobb, mint a dobozokat és bőröndöket kerülgetni. És van-e annál frusztrálóbb érzés, mint amikor reggel egy táska gyűrött ruhakupacból kell kiválogatni valami használhatót?

Kreatív ötleteink végére értünk, ha jól számolom, pontosan nyolc hasznos tanácsot tudtunk adni a költözéssel kapcsolatban. Azonban cikkünk elején kilencet ígértünk. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó, így jöjjön az utolsóként egy idézet, ami a lelkünknek is segíthet:

„Az otthont nem lehet falak közé szorítani, nem lehet kulcsra zárni. Mert az otthon egy érzés… Egy érzés, amit nem tudsz felépíteni, berendezni, vásárolt tárgyakkal felékesíteni. Az otthon egy érzés, amit nem vehetsz, csak kaphatsz. Tőle. Vele, mellette mindenütt otthon vagy.” Csitáry-Hock Tamás

About Szabó Kitti 8 Articles
2015. szeptember óta élek Angliában, Oxfordban a párommal. Az itt tartózkodásunk legfőbb célja a nyelvtanulás, valamint szeretnénk megismerni, bejárni Angliát. Szabadidőnk nagy része kirándulásokkal telik, ezen kívül rendszeresen járok futni, szeretem a kreatív dolgokat, legyen az rajzolás, vagy akár sütés-főzés, s kihasználva az online tanfolyamok lehetőségeit, igyekszem magamat folyamatosan képezni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .