7 dolog, amire figyelj, mielőtt aláírod az albérleti szerződést Angliában

 TransferWise
Megtaláltad a tökéletes szobát, lakást vagy házat Angliában ahol szívesen élnél huzamosabb ideig? Mielőtt aláírod a bérleti, albérleti szerződést Angliában és mielőtt elköteleződsz 6-12 hónapra, alaposan ellenőrizd az alábbiakat:
1. Milyen típusú szerződés ez? 

A legtöbbször Assured Shorthold Tenancy Agreement-el találkozunk. Ezt fix 6 vagy 12 hónapos periódusra kötik. Két fő típusa létezik:

  1.  Joint Tenancy Agreement esetében minden lakó egyformán felelős az ingatlanért és a megállapított díjak megfizetéséért. Ez abban az esetben kellemetlen lehet, ha többen béreltek közösen egy házat és valaki ilyen-olyan okból kifolyólag szedi a sátorfáját és elköltözik. A többi lakó felelős az általa esetlegesen okozott kárért, vagy bérleti díj elmaradásért.
  2. A másik típus egy egyedi szerződés, (individual contract) amely minden egyes bérlő és a bérbeadó között íródik. Ebben az esetben ha egy személy elhagyja a házat, a többiek nem kötelesek helyette fizetni.
2. Az ördög a részletekben rejlik!?
 EVLA

Lehet, hogy unalmasnak tartod a rengeteg apró betűt elolvasni, főleg, ha nem az anyanyelveden íródott. Ennek ellenére feltétlenül olvasd végig a teljes szerződést a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett. Nézd át a legfontosabb pontokat, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • Kezdő és befejező dátum
  • Bérlő és a bérbeadó neve, elérhetősége
  • Jogok és kötelezettségek
  • Bérleti díj összege és a megfizetéséért felelős személy neve
  • Council Tax és a rezsi fizetésére kötelezett személy
3. Foglaló, deposit

Teljesen mindegy, hogy szoba, lakás, vagy ház bérlésben gondolkodsz, körülbelül 1 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót, azaz depositot kérnek el tőled a bérleti díjon felül. Ez az összeg hivatott fedezni az esetleges károkat és a bérleti díj elmaradást. A brit törvények szerint minden depositot regisztrálni kell egy kormány által támogatott úgynevezett Deposit Protection szervíznél (Deposit Protection Scheme) 14 napon belül. Ellenőrizd le, hogy a bérleti szerződés kitér-e erre a kérdésre, illetve azt, hogy a bérbeadó milyen módon teljesíti ezt a kötelességét. Ha a bérbeadó megszegi a törvényt, kártérítésre lehetünk jogosultak. Jelenleg 3 kormány által jóváhagyott Deposit Protection szervíz van, ezeknél könnyedén le ellenőrizhetjük az ingatlant: 

4. Kezesek

Számtalan olyan ingatlan hirdetéssel lehet találkozni Angliában, ahol kezesek, sőt brit ingatlanvagyonnal rendelkező és több éve az Egyesült Királyság területén élő kezesek bevonását kérik a bérleti szerződésbe. Ha valaki kezességet vállal egy brit bérleti szerződés esetében, (guarantor) vállalja, hogy fizeti a lakbért a bérlő nem fizetése esetén.

A tulajdonos bírósági úton is behajtathatja a tartozást. Normális esetben a bérbeadó nem kér kezest, azonban kérhet igazolást a jelenlegi lakcímedről és fénymásolatot az útleveledről.

5. Leltár

A leltár (inventory) alapvetően egy ellenőrző lista, amely felsorolja a ház berendezéseit, felszereléseit és leírja az esetleges hibákat. Győződj meg róla, hogy az összes apró részlet feltüntetésre került. Ezt kiegészítve javasoljuk, hogy a beköltözés napján készítsetek fotókat a ház minden helyiségéről. Ezzel sok fejfájástól és pénzkiadástól megkímélheted magad a bérleti szerződés lejártakor, hiszen bizonyítékod van rá, hogy az a tapéta már akkor is szakadt volt, amikor te először átlépted a küszöböt.

6. Referenciák

Attól függetlenül, hogy tulajdonostól közvetlenül vagy ügynökségtől bérelsz Angliában szobát, lakást, házat tehát bármilyen ingatlant referenciát kérni fognak. A privát landlord-ok, landlady-k sok esetben beérik annyival, hogy megkérdezik hol dolgozol és beszélnek az előző főbérlőddel telefonon. Ritka esetekben bizony kifoghatsz olyan kukacoskodó hölgyet vagy urat, aki több évre visszamenőleg leellenőrzi a lakás körülményeidet, informálódik a munkahelyeden rólad és megnézi több hónapra visszamenőleg a bankszámla kivonataidat.

7. Ügynökségi díjak

Az angliai ingatlan közvetítő ügynökségek a fent említett referenciákat úgynevezett referencia illetve hitelképesség ellenőrző ügynökségeknél kérik le rólad, (credit reference agency) ami neked nem kevés pénzedbe fog fájni. (20-150 GBP/fő) Gyakori az elutasítás a kedvezőtlen angliai hitel történelem miatt. Rossz hírünk van, a már kifizetett adminisztrációs díjakat ez esetben sem kapod vissza.

A legfontosabb, hogy nem szabad elsietni a bérleti szerződés aláírását. Az esetlegesen felmerülő kérdéseidet még aláírás előtt tedd fel a leendő bérbeadónak. Jogosult vagy bármikor kérni a megállapodásból egy példányt előre, hogy legyen időd elolvasni, szükség esetén lefordítani és értelmezni azt.


 TransferWise
Rita
About Rita 94 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója, főszerkesztője és kizárólagos tulajdonosa vagyok. Angliában élek 6 éve a családommal, így egész közelről van rálátásom az angliai életre. Korábban az értékesítés és a marketing minden elképzelhető területét és ranglétráját végig jártam, jelenleg az ott szerzett tapasztalataimat hasznosítom és folyamatosan képzem magam.