7 dolog, amire figyelj, mielőtt aláírod az albérleti szerződést Angliában

Megtaláltad a tökéletes szobát, lakást vagy házat Angliában ahol szívesen élnél huzamosabb ideig? Mielőtt aláírod a bérleti, albérleti szerződést Angliában és mielőtt elköteleződsz 6-12 hónapra, alaposan ellenőrizd az alábbiakat:

1. Milyen típusú szerződés ez? 

A legtöbbször Assured Shorthold Tenancy Agreement-el találkozunk. Ezt fix 6 vagy 12 hónapos periódusra kötik. Két fő típusa létezik:

  1.  Joint Tenancy Agreement esetében minden lakó egyformán felelős az ingatlanért és a megállapított díjak megfizetéséért. Ez abban az esetben kellemetlen lehet, ha többen béreltek közösen egy házat és valaki ilyen-olyan okból kifolyólag szedi a sátorfáját és elköltözik. A többi lakó felelős az általa esetlegesen okozott kárért, vagy bérleti díj elmaradásért.
  2. A másik típus egy egyedi szerződés, (individual contract) amely minden egyes bérlő és a bérbeadó között íródik. Ebben az esetben ha egy személy elhagyja a házat, a többiek nem kötelesek helyette fizetni.
2. Az ördög a részletekben rejlik!?

Lehet, hogy unalmasnak tartod a rengeteg apró betűt elolvasni, főleg, ha nem az anyanyelveden íródott. Ennek ellenére feltétlenül olvasd végig a teljes szerződést a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett. Nézd át a legfontosabb pontokat, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • Kezdő és befejező dátum
  • Bérlő és a bérbeadó neve, elérhetősége
  • Jogok és kötelezettségek
  • Bérleti díj összege és a megfizetéséért felelős személy neve
  • Council Tax és a rezsi fizetésére kötelezett személy
3. Foglaló, deposit

Teljesen mindegy, hogy szoba, lakás, vagy ház bérlésben gondolkodsz, körülbelül 1 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót, azaz depositot kérnek el tőled a bérleti díjon felül. Ez az összeg hivatott fedezni az esetleges károkat és a bérleti díj elmaradást.

A brit törvények szerint minden depositot regisztrálni kell egy kormány által támogatott úgynevezett Deposit Protection szervíznél (Deposit Protection Scheme) 14 napon belül. Ellenőrizd le, hogy a bérleti szerződés kitér-e erre a kérdésre, illetve azt, hogy a bérbeadó milyen módon teljesíti ezt a kötelességét.

Ha a bérbeadó megszegi a törvényt, kártérítésre lehetünk jogosultak. Jelenleg 3 kormány által jóváhagyott Deposit Protection szervíz van, ezeknél könnyedén le ellenőrizhetjük az ingatlant: 

4. Kezesek

Számtalan olyan ingatlan hirdetéssel lehet találkozni Angliában, ahol kezesek, sőt brit ingatlanvagyonnal rendelkező és több éve az Egyesült Királyság területén élő kezesek bevonását kérik a bérleti szerződésbe.

Ha valaki kezességet vállal egy brit bérleti szerződés esetében, (guarantor) vállalja, hogy fizeti a lakbért a bérlő nem fizetése esetén. A tulajdonos bírósági úton is behajtathatja a tartozást. Normális esetben a bérbeadó nem kér kezest, azonban kérhet igazolást a jelenlegi lakcímedről és fénymásolatot az útleveledről.

5. Leltár

A leltár (inventory) alapvetően egy ellenőrző lista, amely felsorolja a ház berendezéseit, felszereléseit és leírja az esetleges hibákat. Győződj meg róla, hogy az összes apró részlet feltüntetésre került.

Ezt kiegészítve javasoljuk, hogy a beköltözés napján készítsetek fotókat a ház minden helyiségéről. Ezzel sok fejfájástól és pénzkiadástól megkímélheted magad a bérleti szerződés lejártakor, hiszen bizonyítékod van rá, hogy az a tapéta már akkor is szakadt volt, amikor te először átlépted a küszöböt.

6. Referenciák

Attól függetlenül, hogy tulajdonostól közvetlenül vagy ügynökségtől bérelsz Angliában szobát, lakást, házat tehát bármilyen ingatlant referenciát kérni fognak. A privát landlord-ok, landlady-k sok esetben beérik annyival, hogy megkérdezik hol dolgozol és beszélnek az előző főbérlőddel telefonon.

Ritka esetekben bizony kifoghatsz olyan kukacoskodó hölgyet vagy urat, aki több évre visszamenőleg leellenőrzi a lakás körülményeidet, informálódik a munkahelyeden rólad és megnézi több hónapra visszamenőleg a bankszámla kivonataidat.

7. Ügynökségi díjak

Az angliai ingatlan közvetítő ügynökségek a fent említett referenciákat úgynevezett referencia illetve hitelképesség ellenőrző ügynökségeknél kérik le rólad, (credit reference agency) ami neked nem kevés pénzedbe fog fájni (20-150 GBP/fő). Gyakori az elutasítás a kedvezőtlen angliai hitel történelem miatt. Rossz hírünk van, a már kifizetett adminisztrációs díjakat ez esetben sem kapod vissza.

A legfontosabb, hogy nem szabad elsietni a bérleti szerződés aláírását. Az esetlegesen felmerülő kérdéseidet még aláírás előtt tedd fel a leendő bérbeadónak. Jogosult vagy bármikor kérni a megállapodásból egy példányt előre, hogy legyen időd elolvasni, szükség esetén lefordítani és értelmezni azt.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Ha tetszik az oldal, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .