4 dolog, ami ingyenes lett Magyarországon

 TransferWise
A tavalyi és immár az idei év is számos pozitív változást hozott, amelyek előnyeit főleg otthon, Magyarországon élvezhetjük, de jó tudni róluk angliai magyarként is. A korábbival ellentétben számos ügyintézést ingyen megúszhatunk. Az utóbbi két évben több díjat eltöröltek, sok minden teljesen ingyenes lett Magyarországon. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány olyan fontos változást, amelynek köszönhetően több ezer forint maradhat a zsebünkben.

Először is, ingyenes lett a felsőoktatási felvételi eljárás. Ez még egy 2016-os változás, ugyanis a tavalyi évtől a jelentkezési kérelmünket három képzés megjelölésével díjmentesen tehetjük meg (korábban 9.000 Ft-ot kellett fizetni ezért).  A 4. helytől kiegészítő díjat kell fizetni, viszont ha megegyezik az intézmény, kar, szak, képzési szint, munkarend, képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el (állami ösztöndíj vagy önköltséges) akkor az a felvételi eljárás díj befizetése szempontjából egy jelentkezési helynek minősül. Így például díjmentesen legfeljebb 6 jelentkezési hely megjelölésére van lehetőség.

2016 január 1-től az új személyi igazolvány kiállításának díja is megszűnt. Az ingyenesség magában foglalja az első igénylést, az elveszett vagy sérült igazolványok pótlását is. Az új e-igazolvány sokkal magasabb biztonsági fokkal rendelkezik, mint a korábbi okmány, és megfelel minden nemzetközi és európai követelménynek. Az alábbi európai országokban útlevél helyett is használható hivatalos úti okmányként is:

2017-től ingyenessé vált az erkölcsi bizonyítvány igénylése. A dokumentum igényelhető személyesen, interneten, külföldön pedig a nagykövetségen valamint a konzulátuson. Az új rendszer előnye, hogy bármilyen regisztráció nélkül lekérdezhetőek az erkölcsi bizonyítványok online adatai, szintén díjmentesen.

[metaslider id=8796]Idén először, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden olyan magánszemélynek elkészíti az adóbevallás tervezetét, aki nem kért munkáltatói adó-megállapítást vagy munkáltatója nem vállalta ezt. Mindezt úgy, hogy erről előzetes nyilatkozatot sem kellett tenni. Az Ügyfélkapu felületén ellenőrizhető, kiegészíthető és véglegesíthető, így időt és energiát spórolva körülbelül 2 perc alatt letudjuk az adóbevallást, valamint nyilatkozunk az adó 1%-ról is.

S ami ezután jöhet. A kormány elvi támogatását adta az első középfokú nyelvvizsga ingyenessé tételéhez. Várhatóan 2018-tól ingyenessé válik az első középfokú nyelvvizsga és a KRESZ vizsga is.

A nyelvvizsga ingyenessé tételének egyik nyomós indoka az lehet, hogy egy 2014-ben elfogadott rendelet értelmében 2020-tól csak az vehető fel a felsőoktatásba, aki legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Az sem elhanyagolható, hogy 2012 óta többen beszélnek idegen nyelvet, de a nyelvvizsgával rendelkezők száma nem nőtt, és igen jelentős azoknak a száma is, akik azért nem tudták átvenni a diplomájukat, mert nem volt nyelvvizsgájuk (2015-ben csaknem kilencezren).

Ezek tehát azok az ügyintézések, amiért már nem kell fizetnünk, illetve azok, amelyek a jövőben ingyenessé válhatnak. Ha nem is nagy összegről van szó, mégis jól esik az embernek, hogy nem kerül pénzbe az új személyi, vagy egy erkölcsi bizonyítvány. S hogy többen fognak nyelvvizsgát szerezni azáltal, hogy ingyenes lesz? Nos, majd kiderül, de a magas vizsgadíj ezután már nem lehet kifogás.


 TransferWise
Kitti Szabó
About Szabó Kitti 8 Articles
2015. szeptember óta élek Angliában, Oxfordban a párommal. Az itt tartózkodásunk legfőbb célja a nyelvtanulás, valamint szeretnénk megismerni, bejárni Angliát. Szabadidőnk nagy része kirándulásokkal telik, ezen kívül rendszeresen járok futni, szeretem a kreatív dolgokat, legyen az rajzolás, vagy akár sütés-főzés, s kihasználva az online tanfolyamok lehetőségeit, igyekszem magamat folyamatosan képezni.