20 tipp, hogy munkát szerezz Angliában

Új munkát találni egyszerre izgalmas és ijesztő feladat. Sok mindenre kell figyelnünk az elhatározástól kezdve egy több körös interjú befejezéséig és könnyű elveszni a tanácsok tengerében.

 TransferWise

Az alábbiakban 20 pontban összeszedtem, hogy mi az, amire mindenképp figyeljünk, hogy a lehető legprofibb módon induljunk el és álljuk meg helyünket az angliai álláskeresés világában és mihamarabb munkát szerezz Angliában Te is!

 1. Először is gondold át, fogalmazd meg és írd össze, hogy pontosan mit és hol szeretnél dolgozni és ennek megfelelően vágj bele az angliai munkakeresésedbe. Térképezd fel az érdeklődési körödnek megfelelő lehetőségeket:

Hiányszakma a tied vagy esetleg túljelentkezés van? Több angliai álláskereső portál mutatja, hogy az adott állásra hányan adták be a jelentkezésüket, illetve azt is látod, hogy egy bizonyos állást hány napja hirdetnek. Minél régebb óta, annál nehezebb megtalálni rá a legmegfelelőbb munkatársat.

Van a városodban ilyen nyitott pozíció vagy költöznöd kell? Ne feledd, hogy Angliában nagyon drága a közlekedés, amely a fizetésed jelentő részét elviheti, így érdemes a lakóhelyedhez közeli állást keresned.

Mekkora bérre számíthatsz? A bruttó éves bérek Angliában a legtöbb esetben a meghirdetett állás leírásában szerepelnek, ezért könnyen ki tudod számolni, hogy mekkora lesz nettó béred havonta.

Így el tudod kerülni, hogy a nem megfelelő állásokra is beadd a jelentkezésedet és esetleg olyan interjún is részt vegyél, amiről igazából tudod, hogy csak időpazarlás. Nagyon sok időt és energiát tudsz megtakarítani azzal, ha te magad is szelektálsz a hirdetések között.

 1. Ne keress munkát non-stop, hanem csak „munkaidőben”. Ne este frissítsd az önéletrajzodat és ne a vasárnapi ebéd után küld el a jelentkezésedet. Az álláskeresés fárasztó, ezért közben mindenképp kapcsolj ki, töltődj fel.
 1. Légy rendszerezett. Írd fel, hogy melyik nap melyik állásra jelentkeztél és ez a lista legyen elérhető közelségben. Így nem fogsz olyan kellemetlen helyzetbe kerülni, hogy nem tudod melyik állás miatt keresnek éppen telefonon.
 1. Ha munkanélküliként keresel állást, töltsd hasznosan a szabadidődet: menj el önkéntesnek (Angliában kifejezetten sok lehetőség van az önkéntes munkára), fejleszd a nyelvtudásodat, kezdj időszakos munkába (temporary job) vagy legyél szabadúszó (freelancer). Az önkéntes munkákat nagyra értékelik a munkáltatók, a nyelvtudás fejlesztése remek hosszú távú befektetés, szabadúszóként esetleg egy időszakos vagy részmunkaidős állással pedig csökkentheted a munkabéred kiesését.
 1. Nézd át a nyilvános profiljaidat a közösségi médián (Facebook, Twitter, Instagram, Google+, Pinterest stb.) és azokat az adatokat, eseményeket, képeket, amelyek a megszerezni kívánt munka szempontjából nem vetnének rád jó fényt, tedd priváttá. Hidd el, Angliában a HR-esek meg fogják ezeket nézni!
 1. Szánj időt az önéletrajzod elkészítésére! A HR-esek átlagosan 2 másodperc alatt döntik el, hogy foglakoznak-e a továbbiakban a jelentkezéssel vagy elvetik azt, tehát az önéletrajznak óriási jelentősége van a jelentkezéskor.
 1. Az önéletrajzod téged tükröz, a te bemutatkozásod, így legyél rá igényes! Örök szabály, hogy mindig ügyelj a helyesírásodra. Ha bizonytalan vagy benne, akkor használj helyesírás ellenőrző programot vagy kérd meg lehetőleg angol anyanyelvi ismerőseidet, hogy olvassák át a CV-det. Ezen kívül az legyen átlátható, szépen tagolt és ne legyen hosszabb, mint 2 oldal. Ügyelj, hogy ugyanazt a betűtípust és méretet használd. Mindig tartalmazza a nevedet és angliai elérhetőségedet, a releváns (nem az összes!) angliai munkatapasztalatodat, tanulmányaidat, egyéb lényeges (pl. számítógépes) képességeidet, személyes érdeklődési körödet.

A fénykép önéletrajzban való elhelyezéséről megoszlanak a vélemények. A magyar szokásokkal ellentétben nem elvárt, hogy az angol önéletrajzodba fényképet tegyél, így ha nincsen rendelkezésre álló professzionális fényképed (tehát, amit nem egy buli vagy nyaralós képről vágtál ki), akkor nem probléma, ha fotó nélkül küldöd el az önéletrajzodat. Sőt, bizonyos HR-esek szemében kifejezetten hátrány lehet a fényképes önéletrajz, hiszen a külsőd nem releváns a legtöbb állás megszerzéséhez. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

 1. Írj kísérő levelet, akkor is, ha külön nem kérik a jelentkezéshez. Ez azért hasznos, mert így a munkáltatónak bővebb és nem felsorolás-szerű, hanem összefüggő szöveges formában tudod bemutatni magadat. Az egymondatos „please find my CV attached” típusú e-mail helyett egy személyes és személyre szabott kísérő levél nagyon sokat tud a latba nyomni.
 1. Az önéletrajzodat és kísérőleveledet az adott munkára szabottan dolgozd át. Nincs két ugyanolyan pozíció, így nincs két ugyanolyan jelentkezés sem. A jelentkezésed a lehető legjobban passzoljon a meghirdetett álláshoz.
 1. Ha lehetséges, legyen referenciád. A legjobb, ha van kész referencialeveled korábbi munkaadó(i)dtól, de ha nincsen, akkor is jelölj meg 1-2 korábbi felettest elérhetőséggel, akiket a HR-esek megkereshetnek, ha többet szeretnének a korábbi munkaviszonyodról megtudni. A legjobb az, ha angliai munkaadókat tudsz megnevezni.
 1. Angliai állásvadászatodkor a lehető legtöbb forrást nézd meg: internetes álláskereső portálokat, cégek álláskereső oldalait, az angol állam álláskereső portálját (Universal Jobmatch), közösségi médiát (pl. LinkedIn, Twitter), a helyi és országos írott sajtót, hirdetőtáblákat; beszélj ismerősökkel, korábbi kollégákkal, ügynökségekkel, közvetítőkkel és látogass el a helyi Jobcentre-be.
 1. Regisztrálj a LinkedIn-re, töltsd fel az önéletrajzodat a Reed-re és/vagy a Total Jobs-ra, keress meg ügynökségeket, iratkozz fel állásértesítő e-mailekre. Menjél elébe a munkának! Angliában a HR-esek először mindig megpróbálják felkutatni a potenciális pályázókat mielőtt az adott állást meghirdetnék.
 1. Networking-elj. Elevenítsd fel régi kapcsolataidat és építs újakat. Az állások egy része még a meghirdetés előtt betöltésre kerül!
 1. Készülj fel alaposan az interjúra. Tudd kívülről az önéletrajzodat, a bemutatkozó szövegedet, nézd meg pontosan a munkaköri leírást, gyűjts példákat korábbi eredményeidről, tájékozódj a cégről, gondold át, milyen kérdések várhatók és neked milyen kérdéseid vannak. Nézz utána, hogy tudsz az interjú helyszínére jutni és nézd meg aznap a forgalmat. Inkább érkezz a környékre korábban és jusson időd egy kávéra a Pret-ben, mint hogy akár csak egy percet is késs. Nézd meg az aznapi időjárást is és biztos, ami biztos, tegyél be egy kis esernyőt a táskádba, mert Angliában sosem lehet tudni, mikor kezd el csepegni az eső. Ha interjúról van szó, nem tudod túlkészülni magad.
 1. Fontos az első benyomás. Tiszta, az interjúnak megfelelő ruha, rendezett haj, ápolt külső, erős kézfogás, szemkontaktus, határozott fellépés, egy kedves mosoly mind-mind jó belépő egy sikeres interjúhoz.
 1. Figyelj a testbeszédedre. Beszélj tisztán, ülj egyenes háttal, tarts szemkontaktust, szolidan mosolyogj, figyelj a beszélgetésre. Ne legyél feszült, de azért túl kényelmesen se feküdj el a széken.
 1. Legyél magabiztos! Bízz azon szakmai tudásodban, tapasztalatodban és személyes képességedben, melyek az adott állás megszerzéséhez szükségesek.
 1. De ne bízd el magad! Ne ess át a ló túloldalára! Légy reális magaddal szemben és soha ne vedd túl lazán a jelentkezést.20 tipp, hogy munkát szerezz Angliában 1
 1. Ne kövesd el az alábbi hibákat az interjún: ne késs el, ne panaszkodj a jelenlegi munkaadódra, ne hagyd a telefonodat bekapcsolva, ne káromkodj és ne használj szleng kifejezéseket. Ha nem vagy teljesen biztos egy angol szó/kifejezés jelentésében, inkább ne használd.
 1. Az állásinterjún légy udvarias és őszinte. Ez Angliában különösen fontos. Bármennyire is nagyon akarsz egy állást, ne próbálj meg másvalakinek látszani, mint, aki valójában vagy. Hidd el, az őszinteség hosszú távon sokkal kifizetődőbb és sok kellemetlen helyzetet tudsz megspórolni magadnak a jövőben.

Plusz egy tipp az angliai munkakeresésedhez:

 1. Írj köszönőlevelet az interjú után. Ezzel nem csak a komoly érdeklődésedet fejezed ki az adott állás iránt, de esetleg még bele tudod írni azt, amit az interjún elfelejtettél elmondani.

Angliai álláskeresésedhez sok sikert kívánok!

Angliai munka érdekel? Használd a keresőnket:

A legfrissebb angliai munkaajánlatok, konkrét álláslehetőségek Angliában


 • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
 • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
 • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

 TransferWise
Viktória Gebei Tari
About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.