20 dolog, ami más Angliában

Anglia a furcsaságok országa, magyar szemmel nézve mindenképpen. Korábban megjelent cikkünk folytatását, kiegészítését fogadjátok szeretettel Anikótól. 20 dolog, ami más Angliában:

  1. Anglia, a körforgalmak országa. Nem kis túlzással minden 10 méteren van egy körforgalom. Persze ez nem csak egy snassz 1 utas, hanem olykor 3 vagy 4 belső útja is van, szerintem az már ott egy önálló kis városrész külön igazgatási rendszerrel, lámpákkal a közepén. Ember legyen a talpán aki kiigazodik rajtuk, de egy biztos az angol mérnökök előtt fejet hajthatunk.
  2. Baloldali vezetés. A közlekedésbeli különbség az első legszembetűnőbb dolog. Máris ahogy lábunkat angol földre tettük, a gyalogátkelőnél hatalmas felírás figyelmeztet az aszfalton, hogy merre kell nézzünk, merről várható a forgalom. Mindez megszokás kérdése. Kinek hamarabb, kinek később sikerül kivernie a fejéből a “balrajobbrabalranézzélfiammertelütazautó” oly ismerősen csengő, már óvodában belénk ivódott arany szabályt. Számomra az első vezetésemig furcsa is volt ez, de azóta is nem egyszer felmerül a kérdés, hogy ugyan minek ez a variálás ha a világ 70%-ban ez pont fordítva van és működik is (?). Elméletileg praktikussági okokból, a baloldali közlekedés eredete a középkorig nyúlik vissza. Ekkor a jobbkezességet tartották általánosnak, majd Napóleon nevéhez főződően tértek át fokozatosan a jobboldali közlekedésre. Budapesten 1941-ben vezették be, mondhatni nem is olyan régen.
20 dolog, ami más Angliában 1

3. Itt mindig esik az eső? Á nem dehogy, csak minden héten. 🙂 Ez persze nagyban függ attól melyik részén is lakunk a kontinensnek. Északabbra élők gyakrabban részesülnek az égi áldásból. Itt megtanultam, hogy ez esőnek legalább 200 fajtája van. Ebből párral megismerkedhettünk a Forest Gump egyik jelenetéből, amikor is Tom Hanks a vietnami háborúban éppen a monszun kellős közepén találja magát. Higgyétek el egy kapucnis kabát itt aranyat ér. Bármely évszakban javasolt viselet, többek között mert az időjárás óránként változik.

Szeszélyes mint az angol időjárás?! Ez olyan jól hangzott míg meg nem tapasztaltam a sajàt bőrömön. Szemléltetésként: reggel elindulsz otthonról, madàr csicsergés, szellő fújdogàl, – nem lesz itt gond – lazàn öltözöl. Dél felé érzed levegőt nem kapsz, mert akkora a pára és meleged van. Délutánra meg leesik a hó és akkora szélvihar jön, hogy örülsz ha addig eljutsz hogy megkapaszkodj valamiben. Általános jelenség, ezen meglepődni nem szabad. Ha màr legalább a hőmérséklet meghaladja a 10 fokot akkor a vérbeli angolok pólóban vagy anélkül (!) rohangálnak.

20 dolog, ami más Angliában 4

4. Egy szigeten mindig fúj a szél. S milyen igaz. Bár nem mindegy hogy az éppen a mediterrán éghajlaton helyezkedik el, vagy sem. Az elmúlt pár hétben azt hittem valamelyik atlanti-óceáni vagy ázsiai szigeten élek. Jött itt annyi hurrikàn, az Abigel-től a Kate-ig, hogy már számon sem tartottam. Emlékeztek még a kapucnis kabátra?

5. Tea minden percben. Ez egy roppant fontos és érzékeny pontja egy angolnak. Van itt minden kérem szépen, napi több tea szünet, rossztörténtbeszéljünkróla tea szünet, jóhírekbeszéljünkróla tea szünet, hazaértem, épp indulok tea szünet. Sokadik aranyszabály, hogy tea és tej mindig legyen otthon. Nàlunk nincs ekkora teázási szokás, maximum egy jó kis bundás kenyér mellé vagy ha betegek vagyunk. Kezdetben ezt nehezen is értették meg, hogy de miért meg hogy hogy nem, egyszerűen olyan nincs, hogy mi nem teázunk minden 5 percben.

Bàr màs kultúràkat megismerve, a tea ivàs sokkal elterjettebb és rituàlisabb szokàs. A marokkói menta tea, a törökök aromàs olykor a hàzi asszonyi tudàst próbàra tevő, vagy az indiaiak tejjel felfőzött, fűszerekkel ízesített teàja. Az angoloknak pedig az earl grey-je. amit nem nem szabad tejjel, csak simàn, igazi fekete tea, vagy a white tea, vagyis tea tejjel. Jó pont angol ismerősöknél, ha igyekszünk egy karamel színű teàt kikeverni a tejjel. Ki érti ezt, az sem jó ha túl tejes, de az sem ha túl teàs. Put the kettle on, hangzik el ha indul a tea szünet.

teázás angliában

6. Az angolok és az udvariasság. Diplomatikusságban és udvariasságban ott a pont. Mégha a legrosszabbat is közlik veled úgy érzed, hogy ezt így előadni, mondani már már költői túlzás. Igyekszünk udvariasak lenni, ez alap dolog, de valljuk be azért magunknak, nem kérünk elnézést minden percben avagy nem is köszönünk meg mindent minden fél másodpercben.

7. Online vàsàrlàs, avagy hogy töltsük fel a hűtőt kettő kattintással. Igen, igen, igen én imádom, bárki bármit is mond ez az egyik legjobb dolog itt, amivel rengeteg időt spórolhatunk meg. A legnagyobb üzleteknek van online boltja, ahol a kenyértől a tejig minden beszerezhető. A bevásárlás 10 perc, kiválasztod a kiszállítási napot 2 perc. Az idő és idegeskedés amit megspórolsz felbecsülhetetlen és ahogy mondani szokás minden másra ott a MasterCard és tényleg.

8. Se túró, se tejföl. Az elmúlt években rohamosan megszaporodtak a magyar boltok száma, néha együtt találjuk a lengyel vagy török boltokkal. S bizony az angol túró, tejföl fényévekre sem közelíti meg a megszokottat. A kenyérről meg már ne is beszéljünk. Természetesen ízre itt minden más és igen nehezen pótol egy jó kis húslevest vagy kacsa sültet a Sunday roast vagy a Cottage pie. Az előbbi vasárnapi sült az utóbbi pedig darált marhahús pörköltesen elkészítve tetején tört burgonya és ez megsütve, csak hogy fokozzuk. De pozitívum, aki életmód váltásban gondolkodik az étkezés terén is, annak szívből ajánlom a ködös Albiont. Illetve ne feledjük van élet a Jacket potato-n túl is (egészben sült krumpli, megtöltve vajjal, babbal vagy hallal, sajt a tetején) ahány kultúra, annyi nemzeti ételt találhatunk. Bátorkodjunk újat kipróbálni és meglepő hasonlóságokat fedezhetünk fel.

angol reggeli

9. Tömegközlekedés csínja-bínja. Nem olcsó, de a szolgáltatás fényévekre van az otthonitól és pozitív értelemben. Ha nem egy eldugott kis faluban laksz a Cotswolds-ben ( ami egy kis “ékszerdoboz”, megjegyzem ha ott laknék, lehet soha nem utaznék) akkor nagy eséllyel szinte mindenhova gyorsan, kényelmesen és viszonylag pontosan eljuthatsz. Nagyobb városokban tényleg csak percekről beszélünk. Hosszabb távú vonatos vagy buszos utazásnál ér minket a legnagyobb csodálkozás, először is, hogy hogy lehet ekkora tisztaság, még a mellek helyiségben is (!). Aztán meglepődve tapasztaljuk, hogy kényelmes, majd azt hogy frissítőt és harapnivalót szolgálnak fel. A kukákat többször ürítik és igyekeznek rendezetten tartani.

10. Hogy fér meg egymàs mellett annyi nemzet és kultúra? Szerintem itt a világ összes nemzetű és kultúràjú ember megtalàlható. Természetesen zavargàsok itt is vannak. De ha csak azt nézzük mennyi nemzeti fesztivàlt tartanak évente, vagy azt hogy az àllam segít a vallàsok tartàsàban, imahelyek építésében. Illetve a munkahelyeken előfordulò kultúrális különbségekből adódó nézeteltérések kezelésében. Általános tapasztalat, hogy a rasszizmust mélységesen büntetik. Ahogy a munkahelyen belüli erőszakot, vagy szexuális bántalmazást is.

adózás angliában

11. Ahány ház, annyi szokás. A viktoriánustól a György korabeliig, az emeletestől az egy szintesig minden megtalálható. Nem vagyok építész, de ezek a házak mind kinézetileg mind szerkezetileg nagyon másak. Elsőre fura, itt minden ház egyforma? Aztàn rájössz, hogy igen, de a későbbiekben ez màr nem zavar, tàjékozódàsi képességedet tökélyre fejleszted egy adott idő utàn. A külső vakolat, színes falfestés hiànyzik főleg a viktoriànus hàzaknàl, ezek félkész hàzakra emlékeztetnek leginkàbb, ahol a téglaburkolat làtszik csak. Àltalàban emeletesek 2-3-4-5 szobàsak. Minden emeleten található fürdőszoba, sokszor a nagyobb szobàk is rendelkeznek sajàt mosdóval és fürdővel. A lépcsőkkel pedig vigyàzni, mert életveszélyesek. Annyira meredekek, hogy sokszor màr màr az Everesten érzem magam, plàne ha a frissen mosott ruhàkkal manőverezek felfelé. Kandalló egy örök darab a hàzakban, működnek vagy sem, dekoràciónak elmegy.

12. Töltsd fel az áramot, mint egy telefon kàrtyàt. Amíg te Magyarországon perceket veszel a telefonodra addig én meg 50 Watt áramot a lakásba. Furcsán hangzik, pedig nagyon elterjedt. Itt aztán tényleg igaz, ha fizetsz van áram.

13. TV adó, ilyen adó, olyan adó. Bizony itt sincs kolbàszból a kerítés, csak valahogy könnyebb. De adózni itt is kell, csak másként. Az egyik a TV license vagy màs néven a TV adó. Ha van otthon TV-d akkor fizetned kell, de már akkor is ha mobilról vagy egyéb más eszközről online adást nézel.

14. Ne lepődj meg ha Batman jön veled szemben az utcàn. 🙂 Nagy különbség, itt az lehetsz aki akarsz. Senki nem szòl vagy bàmul meg ha éppen tűzvörösre vagy hupililàra festetted a hajad, vagy ha fiú vagy és a női osztàlyon probàlgatod a 20 cm-es magas sarkú cipőt.

15. Se függöny, se kerítés. Ha nincs függöny akkor ott biztos angol lakik. De ha van akkor is két szélére kikötik és mindenki kilát, avagy belát. Erre nincs magyarázatuk, hogy miért is van ez így. A kerítéssel ugyanez a helyzet, ha van is, akkor olyan kicsi, hogy simán àt lehet lépni. Bàr nem érdemes, mert egy egyszerű mozdulattal ki lehet nyitni, mert nincs rajta lakat vagy zàr, még egy normális kilincs sem.

16. Fürdőszoba angolosan. Először is, azok a frànya csapok a mosdòkagylónàl. Igen, mert kettő van belőle, az egyikből természetesen jéghideg a màsikbòl tűzforró víz folyik. A reggeli àlmossàgot gyorsan kiveri a szemünkből, bármelyiket is nyissuk meg. Churchill volt az aki mikor 1942-ben Sztalint meglátogatva “megismerkedett” a keverő csapokkal, hazautazása utàn sajàt lakàsaiban bevezette ezt a rendszert. Aztàn keresed a konnektort, de nem leled, bizony a szemed nem káprázik, a fürdőszobában nem fogsz találni egyet sem, viszont van madzagos villanykapcsoló. Vizes kézzel is biztonságos villanyt kapcsolni. 5 évvel ezelőttig ez eszembe sem jutott volna. Több lakásban padlószőnyeg éktelenkedik a fürdőben, semmi praktikussági alapja nincs.

17. Házon belüli érdekességek. Tűzjelző minden lakàsban kötelező, ami egy szuper érzékeny valami, képes egy gyertya pislàkoló làngjàra vagy csak egy jó meleg fürdő utàni gőzre beindulni. S ha beindul, akkor miutàn megsüketültünk technikai tudàsunkat elővéve hatàstalanítsuk. Persze a konnektorok is màsak, mert ugyan màr miért ne… rajtuk is van kapcsoló. Fokozzuk az élvezeteket a villanykapcsoló is màsként mûködik, ki gondolta volna. Felkapcsolt àllapotban van lekapcsolva és fordítva lekapcsolt àllapotban van felkapcsolva. Az ablakokat képtelenség megpucolni, mert kifelé nyilnak. Persze bàtrabbak jöhetnek a létràs megoldàssal, de erre a célra külön ablakmosó cégek alakultak. Valószínű, aki ezeket az ablakokat bevezette érdekelt volt egy ilyen cégnél.

18. Jól jöhet ha figyeltél matek órán. Màs mértékegységeket hasznàlnak. Mérföld, làb, inch, Fahrenheit, angol ruha méretek és a többi. A legjobbkor jöhet egy mértékegység vàltó app letöltése a telefonodra.

19. Tovább alszunk. Más időegység miatt itt egy órával korábban van mint Magyarországon. Ami nyáron szuper mert a nap korán kel és későn nyugszik, tehát van olyan napunk nyáron, amikor még este 10 utàn is vilàgos van ( persze ha nem esik és nincs beborulva).

20. Minden olyan nagy. Biztos az időjárás, vagy az éghajlat. De ha itt termett zöldséget, gyümölcsöt veszel, akkor azok szépek és nagyok, de szinte víz ízűek. Nem is beszélve arról, hogy órákig kell főzni, hogy puha legyen. Azon már meg sem kell lepődni, amikor a szomszéd decemberben füvet vág. S ezt ismétli 3 naponta. A madarak és csúszó-mászók is sokkal nagyobbak. Akinek iszonyatos pók fóbiája van (mint nekem) annak bizony rémalom tud lenni a tavasz és ősz. Nem ritka a tenyérnyi nagysàgú, szőrös kis vendég, persze ártalmatlan csípéssel (ha ez megnyugtat bárkit is).

20+1. Itt a Mikulás és nem a Jézuska hozza az ajándékot. A karácsonyi hagyományok is másak. A karácsonyi vásár már szeptemberben megnyitja kapuit és októberben megkezdik a fa állítást. Egyetlen egy nap az évben az karácsony napja, amikor minden be van zárva Angliában. A többi ünnepnapon illetve munkaszüneti napon minden nyitva van. Másnap, azaz Boxing day napján, megkezdődik (vagy folytatódik?) a vásárlás hatalmas leárazásokkal.

About Rucz Anikó 5 Articles
2011 decemberében gondoltam egy nagyot és elkezdtem életem egyik legtöbb kihívàsàval teli kalandjàt itt a ködös Albionban. Az időjàràst és az új ízeket azóta is szokom. Az utóbbit több, az előbbit kevesebb sikerrel. Imàdok utazni, új kultúràkat felfedezni, a mûvészetet, rajzolni, alkotni, szerelmese vagyok az antikoknak és a finom ételeknek. Vilàg életemben a kereskedelemben dolgoztam, majd hagyomànyt törve, itt végig jàrtam ismét azt a bizonyos "szamàr létràt" és most menedzseri teendőimet làtom el egy tisztító cégnél.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .