10 dolog, amit az új királyi babáról tudni érdemes

Katalin cambridge-i hercegné harmadik terhességéről több érdekesség is napvilágot látott már, a közelmúltban mi is megemlékeztünk néhány mondattal. Mit érdemes tudni a kis jövevényről, az újabb királyi babáról?

1. Az új jövevény születésekor az ötödik helyet fogja elfoglalni a brit trónöröklési rendben. Nagyapja, Károly, apja, Vilmos, és testvérei, György és Sarolta előzik majd meg őt, függetlenül attól, fiúnak vagy lánynak születik-e. Mindez a bizonyosság egy 2013-ban történt törvénymódosításnak köszönhető, előtte a fiúk megelőzték nővéreiket a trónöröklési sorban.

2. Katalin hercegnő egy ritka terhességi komplikációtól, Hyperemesis Gravidarumtól, magyarul vészes terhességi hányástól szenved. A várandós nők egy százalékát érintő betegség több a sokak által jól ismert reggeli rosszullétnél.

Az érintett kismamák naponta akár 30-50 alkalommal is hányhatnak, semmi étel és ital nem marad meg bennük, ez pedig kezeletlenül súlyos kiszáradáshoz is vezethet. Katalin munkaképtelensége az oka annak, hogy a terhességet a megszokott betöltött 12. hétnél hamarabb bejelentették.

3. A babának nem lesz hivatalosan családneve. A huszadik században a királyi család több okból változtatta a dinasztia nevét, a királynő gyermekeinek hivatalos neve Mountbatten-Windsor (apjuk és anyjuk után közösen). Vilmos a saját gyerekei születési anyakönyvi kivonatának kitöltésekor kihúzta a vonatkozó rubrikát. Györgyöt ’Cambridge’ családnévvel íratták be az iskolába, utalva szülei hercegségére.

4. Ha a baba családneve nem is egyértelmű, a keresztneve már most lázban tartja az alattvalókat. Fogadóirodákban lehet tippelni, mit fognak választani neki a szülei. A fiúnevek közül jelenleg sorban a legnépszerűbb az Arthur, a James, a Henry, a Philip és az Albert, a lánynevek közül pedig az Alice, a Victoria, a Mary, a Grace és az Alexandra. A hercegi pár eddigi két gyermekének is hagyományosnak mondható „királyi” nevet választott, ezt a szokásukat minden bizonnyal az új jövevény születésekor is megtartják.

5. Mire a kisbaba házasuló korba lép, sokat változhat a család összetétele. Igen valószínű, hogy az épp regnáló brit uralkodó (apja, nagyapja vagy esetleg a bátyja) engedélye nélkül nem mondhatja ki a boldogító igent senkinek. Az 1772-ben meghozott királyi házasodási törvény értelmében ugyanis a trón első hat várományosa csak ilyen engedély birtokában járulhat oltár elé.

A törvény már több királyi sarjnak okozott szívfájdalmat, többek között II. Erzsébet sem járult hozzá ahhoz, hogy Margit húga hozzámenjen az elvált Peter Townsendhez. Valószínűleg Károly élete is máshogy alakult volna, ha már a hetvenes években feleségül vehette volna Kamillát.

6. Bár a királynő maga négyszer szült, gyermekei nem követték a példáját, mindegyikük csupán két gyereket vállalt. Vilmos és Katalin azonban úgy belejött a babázásba, hogy úgy nyilatkoztak: a nagymama nyomdokaiba lépnek, és négyig meg sem állnak.

7. A kicsi születését díszsortűz fogja fogadni. Minden új herceg vagy hercegnő világra jöttekor 10 perces ágyúropogás hallatszik a Hyde Parkból, a Green Parkból vagy a Tower of Londonból. Utoljára a most 2 éves Sarolta hercegnő születését ünnepelték ilyen módon 2015-ben.

8. Az új jövevény biztos, hogy meg fogja kapni az „ő királyi fensége” címet. Ez a titulus azonban az elmúlt évtizedekben egyre kevésbé népszerű a brit királyi család tagjai között. Elsőként a királynő egyetlen lánya, Anna hercegnő utasította vissza, hogy gyermekei bármilyen rangot kapjanak, így II. Erzsébetnek két olyan unokája is van, akik közemberként nőttek fel.

Később Edward herceg, a királynő legfiatalabb gyermeke némileg középutas megoldást választva úgy döntött, gyermekei a grófi címet viseljék a megterhelő királyi helyett.

9. Nem mindenkit nyűgözött le Nagy-Britanniában az újabb királyi terhesség híre. A harcos feministák közül többen jelezték, hogy Katalin rossz példával jár elöl a nők előtt a folyamatos szüléssel.

10. Vannak, akik egyéb okból nem lelkesednek a baba érkezése iránt. Az idei adóévtől ugyanis csak két gyerek után jár child tax credit, aki többet nevel, ugyanannyi támogatást kap, mint a kétgyerekesek.

Többekben felmerült a kérdés: miért kell a népnek a harmadik királyi babát is eltartani, ha az átlag nagycsaládosnak nem jut semmi extra juttatás az adófizetők pénzéből?

Az ismét szülői örömök elé néző cambridge-i hercegnek Vilmosnak és nejének Katalin hercegnének a harmadik babához mi gratulálunk.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .